L'Aleixar, entre la resignació i la impotència després de la fallida de la Cooperativa

El sentiment general entre els veïns del poble és que cal esperar a veure com es resol la situació

L'Aleixar viu moments convulsos des d'aquest dimarts al vespre, quan s'ha sabut que hi ha un forat econòmic a la secció de crèdit de la cooperativa que l'ha deixat sense liquiditat i, per tant, amb els comptes dels socis bloquejats. Al poble la notícia s'ha rebut amb astorament per part d'un gruix important de veïns, els mateixos que consideren que «és massa aviat per parlar de segons què».

Dotze preguntes i respostes sobre la Cooperativa de l'Aleixar

 

Tots aquells amb qui ha parlat TarragonaDigital descarten completament que el president de la cooperativa sigui el responsable de la situació. «Hi posaria la mà al foc», sentencien. Prefereixen no parlar públicament, però admeten que aquest dimecres no s'ha comentat res més en tot el dia. La radiografia que es fa sol coincidir força entre uns veïns i altres. Les persones més damnificades seran, segurament, les de més edat. «Són les que, per no haver de baixar a Reus, ho tenien tot a la secció de crèdit», expliquen.

A la dreta, instal·lacions de la Cooperativa de l'Aleixar
A la dreta, instal·lacions de la Cooperativa de l'Aleixar | Isma Llanes

 

Resignació i confiança a l'Aleixar

A mesura que es redueix l'edat dels socis, afirmen, més comú és tenir comptes en, almenys, una entitat bancària i, per tant, «no tenir-ho tot posat a la cooperativa». Un dels comentaris més repetits entre cafès és que «mentre no se sàpiga què ha passat, no hi podem fer res, però nosaltres ens hem quedat sense poder treure diners», «això si no els hem perdut», apunten alguns. Altres, amb to conciliador, els asseguren que «tot, tot, segur que no es perd, ara potser tampoc es pot recuperar tot el que hi havia».

A la reunió de dimarts es va constituir una comissió de socis voluntaris que intentarà adreçar la situació. Al poble s'assegura que «són banquers i advocats de carrera», una característica que els fa tenir confiança que sabran trobar una sortida a la situació actual. Per tal de parar el cop, des de l'Ajuntament s'afirma que es vetllarà per les persones a les quals aquesta situació hagi deixat en una posició vulnerable.

Agrobotiga de la Cooperativa de l'Aleixar
Agrobotiga de la Cooperativa de l'Aleixar | Isma Llanes

 

Sense accés al fons cooperatiu de les seccions de crèdit

En casos en què una cooperativa ha donat de baixa de manera voluntària i ordenada una secció de crèdit, s'ha pogut comptar amb un fons cooperatiu. Aquesta bossa es va constituir per tal d'ajudar que aquests processos no fossin problemàtics, però no per rescatar seccions de crèdit en fallida. És per això que, en el cas de la Cooperativa de l'Aleixar, no s'hi pot accedir.

Tot plegat ha deixat, per ara, més preguntes que respostes, tot i que els casos similars als quals recorda aquesta situació poden servir per apuntar què ha passat i què pot passar a partir d'ara. Malgrat que l'origen de la situació de l'Aleixar dista molt de la de Cambrils, per exemple, el procés que es va seguir a la vila marinera pot donar algunes pistes dels esdeveniments que es poden succeir.