La Diputació construirà una nova carretera T-3231 entre Almoster i la Selva

Tot i les al·legacions i les queixes de la CUP i Unió de Pagesos, s'ha triat construir un nou traçat, el «més òptim des dels punts de vista tècnic, econòmic i mediambiental»

Un cop resoltes les al·legacions i realitzada la tramitació ambiental, en el darrer ple de la Diputació de Tarragona, celebrat el passat divendres dia 27 de juliol, es va aprovar definitivament l'Estudi informatiu actualitzat del condicionament de la carretera T-3231, entre Almoster i la Selva del Camp, i el seu Estudi d'impacte ambiental. 

Després de dos anys, el proper pas després d'aquest serà la redacció del Projecte constructiu, la licitació i l'inici de les obres de la carretera. La T-3231 és una via gestionada per la Diputació des de l'any 2007, amb una longitud de tres quilòmetres i una freqüència de pas de 1590 vehicles al dia.

Els alcaldes dels dos pobles, Jordi Vinyals, de la Selva del Camp; i Àngel Xifré, d'Almoster, juntament amb el vicepresident i diputat del servei d'Assistència al Territori de la Diputació de Tarragona, Josep Masdeu, han fet públiques les conclusions dels estudis aquest mateix matí, dia 31 de juliol, destacant la rellevància d'aquesta carretera per al futur d'ambdós municipis.

L'opció més òptima des del punt de vista tècnic, econòmic i ambiental

Pel que fa a la tria entre les diverses alternatives plantejades a l'inici, la Diputació de Tarragona s'ha inclinat per la més òptima des del punt de vista tècnic, econòmic i mediambiental basant-se en els estudis realitzats.  En aquest sentit, l'opció descongestiona el trànsit de la carretera i, així, és la solució més segura per als vehicles, bicicletes i vianants; a més, és l'opció que menys afecta els camins i serveis implicats, i ofereix un millor drenatge.

En l'aspecte mediambiental, segons explica la Diputació, l'opció triada és la que menys afecta la xarxa de drenatge-hidrològica i la permeabilitat ecològica, i també ofereix un menor impacte acústic i d'afectació a camins i serveis. Alhora, és l'alternativa més econòmica, més simple i rendible socioeconòmicament.

Així, segons l'alternativa escollida, es preveu construir una rotonda al punt quilomètric 1,4 de la carretera TV-7048, a la intersecció del camí de la Creu, a Almoster.  Es farà un tram d'1,480 quilòmetres de longitud en variant per eliminar el trànsit de pas per la travessera d'Almoster. Aquest tram passarà pel nord del Camí de la Creu i arribarà a una rotonda de 40 metres de diàmetre, que permetrà l'accés a Almoster per una part de l'actual calçada de la T-3231. 

La carretera T-3231 quan surt d'Almoster
La carretera T-3231 quan surt d'Almoster | Jordi Olària

 

El segon tram en variant es farà per evitar el pas per lleres de barrancs, com succeeix a l'actual carretera i acabarà en la intersecció amb el camí de la Llebreta; i té una llargada d'1,160 quilòmetres. Des del camí de la Llebreta s'iniciarà una tercera fase de condicionament fins al punt on hi ha la rotonda existent, a l'entrada al municipi de la Selva del Camp per la carretera C-14, amb una longitud d'1,060 quilòmetres.

A banda de mantenir l'accés a les finques, aquest vial de servei permetrà una circulació més segura de ciclistes i vianants, per una banda,  i dels vehicles per una altra, en reduir els accessos a la carretera. El pressupost base de licitació estimada d'aquestes obres és de 3.605.244,65 euros.

 

Les queixes de la CUP i Unió de Pagesos, omeses

Sembla, doncs, que ni els dos alcaldes ni Masdeu escoltaran les queixes i les al·legacions de la CUP i d'Unió de Pagesos, «que veuen en la construcció de la nova carretera una gran opacitat» i, a més, hi veuen interessos dels polítics responsables.