Dotze preguntes i respostes sobre la Cooperativa de l'Aleixar

A través de l'opinió d'experts en la matèria, aclarim què és una secció de crèdit i què pot passar ara a la de l'Aleixar

La situació de la secció de crèdit de la Cooperativa de l'Aleixar ha tornat a posar la lupa sobre les cooperatives agràries. TarragonaDigital ha parlat amb Pere Ferré,  gerent de Coselva, la cooperativa de La Selva del Camp, que s'ha mostrat disposada a ajudar a la de l'Aleixar, així com també amb l'advocat Antoliano Lahiguera, del bufet d'advocats tarragoní Europraxis Legal, i que coneix de primera mà el cas de la Cooperativa de Cambrils, doncs va assessora alguns dels afectats quan va entrar en fallida. Amb les consultes dels experts volem aclarir què és una secció de crèdit, com funciona i què pot passar, ara, a la Cooperativa de l'Aleixar.

Magatzem de la Cooperativa de l'Aleixar
Magatzem de la Cooperativa de l'Aleixar | Isma Llanes

 

Què és una secció de crèdit?

La secció de crèdit d'una cooperativa és una part de l'entitat. Hi pot haver la secció agrícola, on es tracten les avellanes o les olives, per exemple; la comercial, com en el cas d'una agrobotiga; i la de crèdit. No té NIF propi ni entitat jurídica i, per tant, forma part de la Cooperativa per donar servei als seus socis. Ni és considerada ni ha de funcionar com un banc.

Què fa una secció de crèdit?

Una secció de crèdit ha de servir perquè els socis d'una cooperativa hi duguin a terme moviments financers relacionats amb l'activitat agrícola. El cas més habitual és el de portar la producció a la cooperativa i cobrar-la a través de la secció de crèdit. També pot servir per facilitar crèdits als socis que necessitin, per exemple, comprar maquinària. No hauria de servir per invertir, per exemple, al mercat immobiliari —com va passar a Cambrils, però no ha passat a l'Aleixar—.

Qui controla les seccions de crèdit?

Com a part d'una cooperativa, les controla la mateixa entitat a través d'òrgans com la junta, el consell rector o l'assemblea. Les cooperatives són entitats privades i, per tant, no depenen de la Generalitat. El govern català només duu a terme controls rutinaris sobre la seva comptabilitat, fet que ha provocat la investigació que ha destapat la situació de l'Aleixar.

Per què no hi ha un fons de garantia, com en els bancs?

Perquè les seccions de crèdit no són entitats bancàries. El que més s'hi assembla és el fons cooperatiu de les seccions de crèdit, però només serveix per ajudar a aquelles cooperatives que vulguin dissoldre la seva secció de crèdit de manera voluntària, no serveix per rescatar seccions de crèdit en fallida.

Instal·lacions del magatzem de la Cooperativa de l'Aleixar
Instal·lacions del magatzem de la Cooperativa de l'Aleixar | Isma Llanes

 

Què ha passat a la Cooperativa de l'Aleixar?

La comptabilitat que s'hi ha trobat no quadra amb l'estat real de la secció de crèdit. Segons els primers indicis, s'hauria falsificat documentació i s'haurien perdonat crèdits. Això ha suposat que la Cooperativa no tingués prou liquiditat per poder fer front a la retirada de diners o les transferències dels socis.

Què passa amb els diners dels socis?

Ara mateix no hi poden accedir. Caldrà veure com es resol la situació per saber quina proporció, si no és tot, es podrà recuperar i de quina manera.

Què hi té a veure la cooperativa de La Selva?

La Cooperativa de l'Aleixar és sòcia de Coselva. És per això que, segons el gerent d'aquesta darrera, estan molt preocupats per la situació. La relació entre les dues s'estableix de manera que les avellanes que es porten a l'Aleixar acaben a La Selva, Coselva les paga a la Cooperativa de l'Aleixar i aquesta, a través de la secció de crèdit, als seus socis.

Què hi pot fer Coselva?

La Cooperativa de La Selva s'ha mostrat disposada a ajudar la de l'Aleixar, que és sòcia de Coselva. No hi pot injectar diners directament i estan estudiant de quina manera hi poden col·laborar.

Cartell de l'agrobotiga de la Cooperativa de l'Aleixar
Cartell de l'agrobotiga de la Cooperativa de l'Aleixar | Isma Llanes

 

Què passarà ara a la Cooperativa de l'Aleixar?

La situació tècnica és de preconcurs de creditors. Tal com explica l'advocat Antoliano Lahiguera, això dóna cert marge de temps per redactar un pla de viabilitat, és a dir, un acord amb els socis per resoldre la situació. Perquè això passi ha de ser viable que la Cooperativa segueixi funcionant i pugui tornar, previsiblement, els dipòsits dels socis o almenys una part.

I si no es pot fer un pla de viabilitat?

Llavors s'entraria en un concurs de creditors. Aquest procediment implica nomenar un administrador concursal que aclareixi què té la cooperativa, què deu i a qui. A continuació es liquidaria la cooperativa, és a dir, es vendria tot el seu patrimoni per anar tornant el que es deu, és a dir, els diners dels socis.

A qui es podria vendre?

Qualsevol empresa, cooperativa o no, o fins i tot privats podrien comprar el patrimoni de la cooperativa. Generalment es divideix i es liquida per parts; per exemple, es podria vendre per una banda la maquinària, per l'altra les instal·lacions, per l'altra l'establiment de l'agrobotiga...

Qui n'és responsable, de la situació actual?

Això és el que s'està investigant des de dos fronts diferents. Per una banda la Generalitat, i per l'altra els Mossos d'Esquadra. En el primer cas, la situació podria acabar amb una multa administrativa, però que quedaria en un segon pla si la investigació dels Mossos d'Esquadra resol que hi ha delictes penals. Si des del punt de vista penal es considera que no hi ha delicte, podria recaure la responsabilitat sobre els gestors de la secció de crèdit.


Comentaris