Imatge de l'avinguda Príncep d'Espanya

Mont-roig del Camp debatrà al ple el canvi del topònim franquista de l'avinguda Príncep d'Espanya

El nom de la via, situada a Miami Platja, va ser posat durant la dictadura i ara l'Ajuntament s'empara en la Llei de Memòria Històrica per canviar-lo

L'equip de govern de l'Ajuntament de Mont-roig del Camp  ha donat a conèixer que portarà al debat el pròxim ple el canvi de nom de l'avinguda del Príncep d'Espanya, a Miami Platja, per avinguda de la Diversitat. Aquesta iniciativa es pren coincidint amb la celebració internacional, el diumenge 28 de juny, del Dia de l'Orgull LGBTIQ+, i en pro de la igualtat i la llibertat afectiva-sexual. A més, aquest és un dels diversos actes que el consistori està fent per donar visibilitat a la lluita d'aquest col·lectiu, que es poden emmarcar en una notable activitat  al respecte per tot el Camp.

L'origen del topònim és franquista

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

Va ser una petició veïnal  que afirmava que el nom Príncep d'Espanya de l'avinguda de Miami Platja era un topònim que feia al·lusió a la dictadura franquista, allò que va motivar que l'Ajuntament consultés a la Direcció General de la Memòria Democràtica la certesa d'aquesta informació. I així va ser, ja que la institució va confirmar que el títol de Príncep d'Espanya va ser creat per la dictadura  el 1969, emparant-se en la Llei de Successió de 1947 i que, per tant, no és un títol històric de la monarquia.

És per això que l'equip de govern del PSC s'acull i compleix la  Llei de Memòria Històrica, que li dóna facultat, com a qualsevol altra administració pública, per prendre les mesures oportunes per retirar  aquest element d'exaltació del franquisme. Ho fa perquè «creu en la necessitat d'eliminar els vestigis  de la dictadura franquista» dels carrers i places del municipi, i sobretot, perquè aposta per una «toponímia inclusiva  i democratitzadora que mostri els valors d'igualtat que han de regir actualment».

Més actes i iniciatives per donar visibilitat al Dia de l'Orgull LGBTIQ+

Aquesta proposta per canviar el nom a avinguda de la Diversitat coincideix  amb la celebració internacional del Dia de l'Orgull LGBTIQ+. No obstant això, l'Ajuntament considera que la reivindicació de la diversitat va més enllà de la identitat de gènere i l'orientació sexual, ja que també vol reivindicar la diversitat cultural i social que es viu al mateix municipi, sense anar més lluny.

Amb la mateixa intenció de donar visibilitat al Dia de l'Orgull, l'Ajuntament de Mont-roig del Camp s'ha sumat a la iniciativa  de molts municipis del Camp d'introduir la bandera LGBTIQ+ entre els elements urbans, cosa que ja va fer fa dos anys en diversos bancs. Enguany, es guarniran amb els colors tradicionals els fanals  de les principals artèries del municipi com són l'avinguda de Catalunya a Mont-roig, i la de Barcelona, la Gil i Vernet i la Príncep d'Espanya a Miami Platja. A més, s'han pintat els colors de la bandera a dos passos de vianants, davant el Casal de Joves de Mont-roig i a Miami.

Uns quants joves trepitjant el pas de vianants pintat dels colors de la bandera LGBTIQ+.
El jovent també ha pintat dos passos de vianants dels colors de la bandera LGBTIQ+. | cEDIDA
 

També els departaments de Polítiques d’Igualtat i de Joventut del consistori han dut a terme al llarg d’aquesta setmana diverses propostes, com l'última emissió del programa Directes Confinats, una iniciativa en què els joves han tingut l’oportunitat de parlar amb personatges de diferents àmbits i professions que es connectaven en directe a través d'Instagram. Així, per tancar aquest cicle, van comptar amb JoseMola, periodista que col·labora amb entitats com H2O i que és el cap de comunicació de l'Observatori Contra l'Homofòbia de Catalunya. També és un gran defensor dels drets LGTBI a través de les xarxes socials i és autor del llibre 'Menos drama y más banana', publicat el 2019.

Manifest LGBTIQ+ consensuat per tots els grups municipals

L'Ajuntament de Mont-roig també ha redactat un manifest amb motiu del Dia de l'Orgull LGBTIQ+, al qual s'han sumat tots  els grups municipals, en què dóna suport al manifest conjunt del Consell Nacional LGBTI i, a més, reivindica els drets del col·lectiu, fa una crida a les persones a utilitzar els canals disponibles de lluita i defensa dels drets. A més, mostra el seu rebuig  per la decisió del Tribunal Suprem de prohibir als ajuntaments penjar  la bandera de l'Arc de Sant Martí i per altres injustícies i males gestions jurídiques.