ERC també s'imposa a gairebé tots els municipis del Baix Camp

Només en un municipi de la comarca el PSC ha aconseguit superar als republicans | Vox supera el PP en el conjunt de la comarca
Eleccions 28-A. | Laia Solanellas

 

Les eleccions generals d'aquest diumenge segueixen deixant interpretacions i resultats des de diferents punts de vista. Una d'aquestes òptiques és la comarcal on, ERC (26,37 %), segueix imposant-se clarament. En el cas del Baix Camp, ha superat clarament el PSC (20,52 %) amb una distància similar que la que separa el PSC del tercer classificat, Cs (13,84 %). Entre les dades més curioses, l'únic municipi on els socialistes han estat primera força.

Un de cada quatre habitants del Baix Camp ha votat ERC, i un de cada cinc, al PSC. Per sota d'aquestes dues formacions, gairebé un empat entre Cs i JxC (13,14 %), que no els separa ni un punt percentual, i en cinquena posició, En Comú Podem (11,28 %), que han aconseguit el suport d'un de cada deu votants. Vox (5,35 %) s'ha imposat al PP (5,17 %) per només dues dècimes i, per sota d'aquestes dues formacions, el Front Republicà i el PACMA, dos partits que s'han quedat al 2,12 % i a l'1,69 % dels vots respectivament.

Pel que fa a municipis concrets, Mont-roig del Camp és l'únic on el PSC ha tret més vots que ERC. Amb Fran Morancho (PSC) a l'alcaldia, ha aconseguit 1.110 vots, 32 més que ERC. Els mateixos 32 vots han separat ERC i PSC, en aquest cas en sentit invers, a l'altre municipi amb alcalde socialista del Baix Camp. Amb Alfons García de batlle, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant ha vist com el seu partit es quedava a les portes de superar ERC. Finalment, els republicans han tret 800 vots, 32 més que el PSC.

Eleccions generals 2019 | Laia Solanellas.

 

Als pobles petits, canvi de dinàmica

L'excepció a aquesta correlació d'ERC i PSC com a primera i segona força es trenca als municipis amb menys població de la comarca. A la gran majoria, Junts per Catalunya ha aconseguit situar-se per darrere dels republicans als resultats finals, i s'han convertit en segona força a 19 de les 28 poblacions del Baix Camp. Qui no ha aconseguit trencar la dinàmica ha estat el PP, que s'ha vist superat per Vox.

En el conjunt de la comarca, la diferència ha estat poca. Els conservadors han obtingut un 5,17 % dels vots mentre que l'ultradreta s'ha quedat amb el 5,35 % dels sufragis. Puntualment, però, la formació de Santiago Abascal ha superat als populars en 13 municipis, mentre que el PP s'ha imposat 10 poblacions. En les cinc restants, han empatat a vots 5. Un dels llocs on Vox ha superat al PP és Reus, fet que explica la diferència final si es llegeixen els resultats de tot el Baix Camp.

"Els dos pobles de la Costa Daurada que compartiran trenet turístic" "IMPERDIBLE: Prades farà una jornada astronòmica per a tothom i apagarà els llums!"