MINUT A MINUT

馃毝鈥嶁檪锔 Comen莽a la Marxa per la Llibertat des de Tarragona

Escornalbou celebra una gran festa amb motiu del seu renaixement

El castell monestir acull la celebraci贸 de l鈥檃rribada de l鈥檃igua i la presentaci贸 de l鈥橭peraci贸 Baronia d鈥橢scornalbou
El Castell d'Escornalbou reneix amb l'arribada de l'aigua potable | Cedida
 

El dissabte 8 de juny se celebra el renaixement del Castell Monestir d鈥橢scornalbou. Entre altres intervencions, l鈥檃igua potable arriba al monument per primer cop en la seva hist貌ria, i la Diputaci贸 de Tarragona i la Generalitat de Catalunya aprofiten per presentar a la ciutadania el conjunt d鈥檃ctuacions incloses en l鈥Operaci贸 Baronia d鈥橢scornalbou. Es tracta d鈥檜n projecte que t茅 com a objectiu la posada en valor d鈥檃quest castell monestir i el seu entorn com un atractiu natural, cultural, tur铆stic i identitari del Camp de Tarragona i del conjunt de Catalunya.

 

L鈥檃rribada de l鈥檃igua potable vol simbolitzar el ressorgir d鈥檃quest monument i el seu entorn, amb la qual cosa el lema de la jornada 茅s 芦Escornalbou reneix禄. Una aigua absolutament necess脿ria per tal que el Castell Monestir d鈥橢scornalbou pugui fer el salt endavant que li reclama el seu potencial intr铆nsec. Una fita hist貌rica per al monument, que ha de permetre una millora de l鈥檃tenci贸 i el servei als visitants.

 

Les institucions impulsores de les actuacions s贸n la Diputaci贸 de Tarragona i l鈥橝g猫ncia Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, amb el suport dels set municipis de la Baronia: l鈥橝rgentera, Colldejou, Duesaig眉es, La Torre de Fontaubella, Pradell de la Teixeta, Riudecanyes i Vilanova d鈥橢scornalbou. L鈥橭peraci贸 Baronia d鈥橢scornalbou 茅s un projecte cofinan莽at pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional en el marc del programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, objectiu en creixement i ocupaci贸, eix 6.

L'acte simbolitza el ressorgir d'aquest monument i del seu entorn | Cedida

 

La festa se celebrar脿 dissabte, 8 de juny

La tarda del dissabte 8 de juny s鈥檋an programat un seguit d鈥檃ctes oberts a tothom en diferents espais d鈥檃quest castell monestir, a la comarca del Baix Camp. A partir de les 18.00 hores, hi ha prevista la benvinguda a tots els ve茂ns i ve茂nes dels set municipis de la Baronia, i a tots aquells que vulguin sumar-s鈥檋i. L鈥檈sgl茅sia del castell monestir acollir脿, en primer lloc, la presentaci贸 de les actuacions de recuperaci贸 i millora que ja s鈥檋an dut a terme fins ara i les que estan previstes, dins del conjunt integral de l鈥橭peraci贸 Baronia d鈥橢scornalbou.

 

Seguidament, s鈥檕brir脿 l鈥檃ixeta (per la qual rajar脿 aigua potable per primer cop a la hist貌ria) que simbolitza el renaixement del monument i el seu entorn, i es donar脿 el tret de sortida a la part m茅s festiva de la celebraci贸, amb la pres猫ncia d鈥檈lements festius dels municipis que integraven l鈥檃ntiga Baronia. Aix铆 doncs, hi ha prevista la participaci贸 del gegant Melit贸n i el Bou de l鈥橝rgentera, els gegants i grallers de Colldejou, els gegants 芦Els Cubanus禄 i els capgrossos de Duesaig眉es, els capgrossos Teixeta i Teix de Pradell de la Teixeta, i la colla de capgrossos, grallers, timbalers i la Canyes de Riudecanyes.  

La jornada del 8 de juny comptar脿 amb diverses parts | Cedida

 

Els treballs fets fins ara

Abans de la presentaci贸 (a les 17.00 hores), aquells que ho vulguin podran descobrir les millores que s鈥檋an fet en l鈥檕rdenaci贸 de l鈥檈ntorn, que ha consistit en la restauraci贸 de tot un seguit d鈥檃ntigues construccions (coberts, corralines, corrals i cases), amb la idea d鈥檃favorir la interpretaci贸 tant de l鈥檃ntiga vida mon脿stica com secular d鈥檃quest espai. A m茅s, s'hi han fet treballs per adequar l'espai exterior de les muralles i les balmes, alhora que s鈥檋an recuperat basses i aljubs. D鈥檃ltra banda, s鈥檋a finalitzat la intervenci贸 m茅s destacada i simb貌lica d鈥檃quest projecte, en la seva fase inicial, que ha estat la pujada de l鈥檃igua potable al castell des del municipi de l鈥橝rgentera.

El Castell d'Escornalbou s'ha sotm猫s a diversos treballs de millora fins al moment  | Cedida

 

Un projecte que continua

El renaixement d鈥橢scornalbou, per貌, no queda aqu铆. El projecte consta d鈥檃ltres fases, que s鈥檈xecutaran al llarg de 2019 i 2020, i que, entre altres intervencions, preveuen la posada en marxa d鈥檜na aula de formaci贸 forestal, la recuperaci贸 i millora dels camins i senders que comuniquen les set poblacions amb el castell monestir d鈥橢scornalbou, la restauraci贸 de l'esgl茅sia i de la torre, la consolidaci贸 de l鈥檈structura de la planta noble, la rehabilitaci贸 de les golfes, la teulada i les antigues depend猫ncies, i la creaci贸 d'un espai d'acollida de visitants i d'una 脿rea de rep貌s.

 

A m茅s, tamb茅 hi ha previstes diverses actuacions de restauraci贸 del castell monestir per a usos culturals, que comptaran amb el finan莽ament del Ministerio de Fomento, dins el programa 1,5% Cultural.

El castell monestir ha esdevingut un dels punts de major inter猫s gr脿cies a les seves espectaculars vistes   | Cedidda

 

Un mirador excepcional

El Castell Monestir d鈥橢scornalbou 茅s un monument visitable del qual en s贸n copropietaris la Diputaci贸 de Tarragona i la Generalitat de Catalunya. La muntanya d鈥橢scornalbou, que d贸na nom a aquest petit territori, ha estat hist貌ricament un mirador excepcional sobre la Mediterr脿nia, amb unes vistes impagables. Restes neol铆tiques, iberes, romanes, musulmanes i cristianes posen de manifest que la muntanya ha estat habitada al llarg dels segles, cobdiciada com a torre de guaita.

 

Un territori rural, el de la Baronia d鈥橢scornalbou, que t茅 la seva icona en el castell monestir, constru茂t al segle XII, en el mateix moment que alguns dels monestirs medievals m茅s c猫lebres de Catalunya, fruit de la repoblaci贸 del territori arran de la conquesta cristiana.

 

Malgrat la seva import脿ncia cultural i el seu potencial tur铆stic, hi ha consens al voltant del fet que Escornalbou 茅s encara un gran desconegut per a una gran part de la poblaci贸. El nombre de visites guiades a l鈥檌nterior del castell monestir d鈥橢scornalbou s鈥檋a mantingut al voltant dels 17.000 a 20.000 visitants durant els darrers anys. Pel que fa a dades relatives a visites al castell, en destaca la visita del turista franc猫s, que representa el 45% de tots els turistes estrangers que entren al castell.

💬 Fes clic aqu铆 per rebre al teu m貌bil l'actualitat de Reus. 脡s gratis!

Comentaris