La Festa del Mandongo de Capafonts celebra la seva divuitena edició el proper 10 de febrer

Una de les activitats més destacades en l'agenda popular del poble

Una tradició cultural que ha acompanyat als habitants de Capafonts durant anys convertida ja en una referència de la comarca. És la Festa Popular del Mandongo, que se celebra aquest diumenge dia 10 de febrer. A les 10.00h del matí es donarà el tret de sortida a aquestes jornades gastronòmiques, que s'allargaran fins, aproximadament, les 14.00h del migdia. Es duran a terme a la terrassa i a la sala  municipal de la vil·la, on tots aquells que hi vulguin assistir són convidats.

La jornada comptarà, també, amb un mercat de productes de proximitat on es podran trobar un sens fi de productes ecològics i de qualitat. A més, la celebració estarà ambientada amb música en directe que animarà la festa. Un any més, una edició que no deixarà indiferents a tots aquells fanàtics d'una tradició ben arrelada a la comarca. 

Un acte popular que es recolza en una llarga tradició

Antigament, el Mandongo era una festa en la qual cada família feia la matança del porc i, posteriorment, celebrava dita feina amb un bon banquet. Fa escassos 18 anys, al 2001, l'Associació de Dones Verge de Barrulles, juntament amb la col·laboració de l'Ajuntament de Capafonts, van decidir celebrar aquest acte de manera conjunta, amb tots els veïns de la vil·la i aquelles persones que hi vulguin formar part. 

La tradició es remunta als anys 50 quan les famílies es reunien per fer la matança del porc | delCamp.cat

Com a conseqüència de la bona rebuda i de l'èxit obtingut, aquesta celebració va continuant duent-se a terme al febrer de cada any, esdevenint així la Festa Popular del Mandongo. Una festa en la qual els habitants de Capafonts poden tornar al passat durant un dia, recordant una jornada gastronòmica precedida per la matança del porc. Començant a primera hora del matí, amb un esmorzar de pa torrat amb oli i sal, fruits secs i aiguardent, els habitants de Capafonts engegaven una jornada en la qual els tastets de trinxat i la principal degustació del plat típic de cansalada, magre, ronyó, fetge i fesols, és a dir, el Mandongo, eren els protagonistes.

 

Aliments de primera qualitat

La preparació "in situ" del plat estrella, el Mondongo, amb la carn obtinguda de la matança, ofereix als comensals una jornada gastronòmica inoblidable. Acompanyat d'un bon vi, música i bon ambient, la Festa Popular del Mandongo suposa, actualment, un acte rellevant esperat per molts dels habitants de la comarca. 


Comentaris