Les imatges de l'alegria: el 'Gordo' cau a Reus i Riudecols!

Dels ERTO a la grossa de Nadal a Riudecols: «És el millor any en què ens podria haver tocat»

Fàbrica i poble estan estretament lligats i l'alegria col·lectiva es desferma després d'un any ple de dificultats

La grossa de Nadal, com la majoria de loteries, sempre ha de servir per 'tapar forats'. Una expressió que, l'any de la pandèmia, pren més sentit que mai. El número guanyador d'enguany s'ha venut a l'administració de La Pastoreta de Reus, però on s'ha distribuït majoritàriament ha sigut a Riudecols.

La plantilla d'Indústries Teixidó el va agafar com a número d'una empresa que, a causa de la Covid-19, enguany ha viscut dos ERTO i ha deixat intranquil un poble sencer. Aquest dimarts, les abraçades, crits i llàgrimes d'alegria han plagat la planta de la fàbrica fins a altes hores de la matinada i, de retruc, tot el poble. A partir d'avui hi ha via lliure per a la celebració: la fàbrica tanca portes fins al 7 de gener, ja estava planificat així però en aquest cas l'agenda no podia haver vingut millor.

La loteria ha deixat, també, un bon reguitzell d'històries personals que podrien protagonitzar l'anunci de l'any vinent, des d'un bon nombre de famílies que l'any passat ja van tocar part del premi a través del Cachirulo de Reus, fins a viatges de noces que han suposat guanyar la grossa de Nadal fins a dues vegades.

📲TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al nou canal de Tarragona Digital: les millors fotos i vídeos, últimes hores i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Ho corrobora la seva alcaldessa, Beatriz Mayordomo; «la gent del poble està molt contenta, hi ha molta gent del poble que té un amic o un familiar que hi treballa». La gran majoria de la plantilla, de fet, és del poble i, per tant, el premi s'ha viscut com un cop de sort col·lectiu.

Les imatges de l'alegria: el 'Gordo' cau a Reus i Riudecols!
L'alegria ha estat màxima a Indústries Teixidó. | Laia Solanellas
 

«És el millor any que ens podria haver tocat»

La fàbrica i el poble estan estretament relacionats. Mayordomo explica que «jo mateixa hi he treballat vint anys, a Indústries Teixidó; ara estic amb una excedència, però tinc ma cunyada, hi va treballar mon pare, ma mare i ma sogra, gairebé tots els amics dels meus fills, hi ha moltíssima gent».

No és una situació puntual i calcula que «hi treballen unes 450 persones i més del 80% són del poble, crec que 350 o 400 són del poble, tots tenim un conegut o un familiar que treballa a Indústries Teixidó». És per això que, en termes generals, l'alegria s'ha escampat, ni que sigui per simpatia, per tot Riudecols.

«Ha sigut un any complicat, ho sabem tots, l'hostaleria està molt tocada, botigues de roba molt tocades, organitzadors d'esdeveniments, i també la indústria; vam patir molt a Riudecols pel que podia passar», relata l'alcaldessa. Els treballadors ho corroboraven també aquest dimarts.

El folgat coixí que ara tindran els tranquil·litza. «Podrem tapar forats i encara ens quedaran diners de sobres», exclamava algun dels treballadors al recinte de la fàbrica. Beatriz Mayordomo recorda que «hi va haver dos ERTO, i ara sí que semblava que la cosa es recuperava i tirava endavant, hi havia molt bones expectatives per l'any que ve».

És per tot plegat que aquest dimarts s'ha viscut com un alleujament, una alenada d'aire. «Ha sigut una gran empenta per la gent que hi treballa, és un coixí, una seguretat per poder invertir, per guardar-ho o per poder pagar el que convingui, això ajudarà moltíssima gent, per mi potser és el millor any que ens podria haver tocat», resumeix l'alcaldessa.

La màxima sort: els toca dos cops el Gordo en un any

A més a més, plou sobre mullat a Riudecols, i és que l'any passat el 'Gordo' també els va esquitxar. Al tradicional sopar anual de l'associació de dones del poble, que se celebra a les acaballes de l'any, sempre es reparteix una participació de la Loteria de Nadal. Les casualitats de la vida van voler que l'any passat fos el número que va fer la volta a Espanya, el del Cachirulo. No serà gens estrany, doncs, tenir algun conegut que hagi tingut sort per partida doble en tan sols un any. Una escletxa de llum i alegria en el pitjor any que recordem. Bevinguda sigui.