Prades reivindica la figura de la reina Margarida amb unes jornades

Amb aquesta intenció, se celebrarà un cicle de conferències per donar a conèixer i posar en valor a aquest personatge de la història de Catalunya
Prades ha organitzat unes jornades per estendre el coneixement sobre Margarida de Prades. | Laia Solanellas

 

 

Prades s'ha plantejat recordar i donar a conèixer el seu personatge més famós, la reina Margarida de Prades. Nascuda a Falset el 1387 i comtessa de Prades, es va casar amb Martí l'Humà de ben jove per engendrar un hereu legítim al tron, convertint-se en reina de la Corona catalanoaragonesa, però mesos després el rei va morir sense descendència. D'aquesta manera, el casal de Barcelona es va extingir, originant un període d'interregne que desembocaria en l'arribada al tron dels Trastàmara -la dinastia del rei Ferran I d'Aragó-, i Margarida va esdevenir l'última reina de la Corona.

Per tal de mostrar tant la història del personatge com la conjuntura cabdal de la nostra història i donar-li el valor que mereix, l'Ajuntament de Prades ha proposat tot un ventall d'activitats dirigides a públics diversos, les quals es concreten en un cicle de conferències que impartiran experts en els àmbits que s'abordaran, com són a política, l'art, la literatura i les paraules de la reina que va escriure i han sobreviscut fins als nostres dies; representacions teatralitzades en clau divulgativa i llegendària sobre la seva figura; i un concert on es tindrà l'ocasió d'escoltar algunes de les peces musicals que es crearen en temps de la reina.

Margarida de Prades, considerada d'un gran bellesa i cultura. | momentshistoricscatalans

Els actes es duran a terme entre el 6 i el 10 i el 16 i el 17 d'agost. Des del dilluns dia 6 fins al dijous dia 9 diversos els experts, alguns d'universitats com la Complutense o l'Aix-Marseille Université, oferiran les conferències, totes a partir de dos quarts de vuit al Centre Cívic: el primer dia es parlarà de la política a la Corona d'Aragó, el dimarts a nivell comtat de Prades, dimecres sobre l'art en l'època, i finalment sobre la literatura. El dijous dia 16, Sophie Hirel, de la Universitat París-Sorbonne, pronunciarà la conferència de clausura del cicle, sobre les paraules de la reina en les seves cartes. 

«Una de les més belles senyores que hom sabés en lo món»

El mateix dia, l'Ensemble O Vos Omnes, amb la direcció de Xavier Pastrana, tocarà diverses cançons de l'època, en el concert «Margarida de Prades. Schön und zart» (bonica i dolça). I és que de fet, segons el cronista Pere Tomic, Margarida de Prades fou «una de les més belles senyores que hom sabés en lo món», i a més tenia un gran interès cultural, cosa que la va convertir en el centre d'una important cort literària, en la qual va exercir de musa de moltes figures de la literatura catalana. Per acabar, els dies 10 i 17 d'agost, serà el torn de l'obra teatral sobre la vida de la reina, «Margarida de Prades: història i emocions», un monòleg de reconstrucció històrica sobre la vida i l'època de Margarida, representada per Rat Cebrian amb l'acompanyament de Paloma Vicente a la viola de gamba.

La signatura de Margarida. | Biblioteca Nacional

 

 

Més història durant el mes de juliol

Per altra banda, i encara durant el mes de juliol, la Vila Vermella seguirà tenint activitat, i història. Entre el 23 i el 27 d'aquest mes,  se celebraran les jornades d'història de Catalunya «Un passeig per la història de Catalunya». En aquest cas, parlarem dels orígens de Catalunya com a organització política, al segle IX, de la Corona catalanoaragonesa en el marc de l'expansió mediterrània dins la monarquia hispànica i de la Catalunya contemporània, la de la Renaixença i posteriorment la del Modernisme fins a la d'avui en dia. Les conferències es faran totes al Centre Cívic de Prades a partir de les 19.30 hores, cada dia del 23 al 27 de juliol..

"Vandellòs i l'Hospitalet adquireix material clínic per als consultoris locals" "Adjudicades les obres finals de millora de la urbanització Mar de Riudecanyes"