GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

Riudoms, escenari del segon Concurs Nacional d’Enceses de Catalunya

El Concurs serà el 4 de maig a les 20.30 hores a la plaça de l’Església de Riudoms, en l'edició passada, el municipi va quedar segon classificat
Encesa que s'ha fet després de l'acte de presentació del segon Concurs Nacional d'Enceses a Riudoms | Marta Torrens
 

Avui, 4 d’abril, s’ha presentat la segona edició del Concurs Nacional d’Enceses de Catalunya que aquest any se celebrarà a Riudoms. A l’acte hi ha assistit les colles dels Diables de Manresa - Xàldiga, els Diables Voramar del Serrallo de Tarragona, el Ball de Diables dels Monjos – Spantus, el Ball de Diables de Ribes – Colla Jove i la Colla de Diables de Riudoms.  En acabar l’acte, les colles presents han fet una petita encesa per donar el tret de sortida a aquesta segona edició.

 

Les colles que participaran en el concurs d'aquest any són els Diables de Manresa - Xàldiga, els Diables de les Borges Blanques - Grup Recerca, els Diables Voramar del Serrallo de Tarragona, els Diables Foc i Gresca de Tarragona, el Ball de Diables dels Monjos – Spantus, els Diables de la Creu Alta de Sabadell, els Diables de Terrassa i el Ball de Diables de Ribes – Colla Jove.

 

Les normes del concurs no permeten que els anteriors classificats tornin a participar en el concurs, és per això que la Colla de Diables de Riudoms no participa en el concurs, tot i això, en fer-se al municipi, els Diables de Riudoms prepararan una breu encesa de lluïment fora de concurs

 

 

Un motiu d'orgull per a Riudoms

Es van contemplar diversos municipis a l’hora de triar l’espai on celebrar el concurs, però finalment, per alguns matisos, es va escollir Riudoms en lloc de Móra d’Ebre o de Jesús. Tant l’alcalde del municipi, Sergi Pedret, com la regidora de Cultura, Maria Cos, han apuntat que estan molt orgullosos d’haver sigut escollits com a espai per celebrar el Concurs .

 

Cos ha destacat que aquest fet  és molt positiu pel municipi «perquè ajuden a projectar el nom de Riudoms a l’exterior i sempre és un plaer acollir aquesta mena d’esdeveniments». Cos també ha recordat que «Riudoms té una gran tradició de diables», de fet, el mateix alcalde va formar part de la Colla de Diables de Riudoms.

 

El president de la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, Pep Enric, afirma que l’objectiu del concurs és valorar la tradició dels diables i fer més visible la tècnica i la feina que comporta muntar cada actuació, ja que «no tot el que fan és casual, sinó que hi ha una llarga preparació de creativitat que fa que llueixi d’aquesta manera». Segons Enric,  aquest objectiu es va aconseguir en l'edició passada perquè «a poc a poc la gent va coneixent més tot això que hi ha darrere dels Diables».

 

L'alcalde de Riudoms, Sergi Pedret, amb la regidora de Cultura, Maria Cos; i el president de la Federació de Diables de Catalunya, Pep Enric. | Marta Torrens

 

Novetats de la segona edició del Concurs Nacional d’Enceses de Catalunya

Aquest any només hi participaran 8 colles de tot Catalunya que s’han escollit a través d’un sorteig després que es presentessin les diferents candidatures. El concurs compta amb la col·laboració de les quatre pirotècnies que, normalment, subministren els materials a les colles i ajuden a organitzar en concurs. Aproximadament es destinen uns 15.000 euros al concurs que es destinen a comprar el material pirotècnic per proporcionar-lo a les colles. 

 

El funcionament del concurs serà com el de l’any passat, però amb una petita diferència, s’invertirà l’ordre de les dues rondes, de manera que, primer es farà l’encesa d’igualtat i després es farà l’encesa preparada

 

En la primera ronda, les pirotècnies que col·laboren amb el concurs prepararan vuit caixes amb material pirotècnic, dues caixes per cada empresa pirotècnica. Seguidament, es farà el sorteig d’aquestes caixes a cada colla participant, s’ensenyarà el material als representants de cada colla i se’ls assessorarà abans de l’encesa. En la segona ronda es farà l’encesa que cada colla porta ja preparada.

Algunes de les colles que participaran en el segon Concurs Nacional d'Enceses que han assistit a l'acte de presentació | Marta Torrens
 

Pep Enric destaca que «el concurs es va idear perquè realment fos bastant igualitari i perquè totes les colles tinguessin les mateixes oportunitats». És per això que hi ha les enceses de lliure elecció però també unes més igualitàries perquè l’organització proporciona el material.

 

Destacar que, durant la jornada, a banda del Concurs d’Enceses, també es faran altres activitats més lúdiques i més obertes a tots els públics, com ara, un vermut o un concert final.

 

El jurat del segon Concurs Nacional d'Enceses

Aquest any, el jurat estarà format per dues personalitats expertes en el món de la pirotècnia i dues autoritats. D'una banda, hi haurà el president de la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, Pep Enric, que presidirà el concurs, però, com ja es va fer l'any passat, delegaran aquesta presidència al Conseller de Cultura a l'exili Lluís Puig.

 

També hi haurà un representant de l'Ajuntament de Riudoms com a localitat amfitriona. D'altra banda, també hi haurà un representant de la colla guanyadora de l'any passat i un dels membres de l'organització del concurs d'enceses d'Artesa de Lleida. 

 

El primer Concurs Nacional d’Enceses va ser un èxit

El primer Concurs Nacional d’Enceses es va fer el 10 de març de l’any passat al municipi de Picamoixons. En la passada ocasió, onze colles d’arreu de Catalunya es van desplaçar fins a l’Alt Camp per aconseguir la primera posició. La Colla de Diables i Tambors lo Golafre de Tortosa va ser la guanyadora, mentre que la Colla de Diables de Riudoms va quedar segona. La Colla de Diables de La Vella de Gràcia va quedar en tercera posició.