El Baix Gaià es bolca amb el dia per a l'eliminació de la violència masclista

Els principals municipis de la zona han programat diverses activitats
Un dels actes contra la violència masclista que s'han celebrat els darrers anys al Baix Gaià, aquest a Roda de Berà. | BaixGaiàDiari.cat

El Baix Gaià es bolca de ple amb la celebració del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les dones, que té lloc aquest dilluns, dia 25 de novembre. Amb tot, però, els dies previs ja s'han celebrat i programat diversos actes amb l'objectiu de combatre aquesta xacra social. Torredembarra, Roda de Berà, Altafulla i Creixell s'omplen d'activitats els propers dies per mullar-se contra la violència masclista.

Torredembarra canvia de format per engrandir l'acte principal

A la Torre, la regidora d’Acció Social, Margaret Rovira, ha explicat que «enguany s’ha canviat el format de l’acte central del 25 de novembre amb l’objectiu de fer-lo més participatiu i obert a la ciutadania». D’aquesta manera, enlloc de dur a terme els parlaments i la lectura del manifest al Pati del Castell, en horari de migdia, s’ha optat per l’Espai Cultural Sala del Mar (dilluns a les vuit del vespre).

S'hi inclou una actuació teatral al vespre —'L'Ofèlia de Hamlet', de la companyia El Niu d'Ofèlia— i obrint l’acte a la participació d’una entitat, el Grup de Dones, en la lectura del manifest contra la violència envers les dones. També hi haurà parlaments de les autoritats, la Policia Local i el SIAD.

Dissabte 23 de novembre, de deu del matí a una del migdia, es farà al Pavelló Municipal Sant Jordi un taller de defensa personal per a dones, a càrrec de l’Associació Esportiva Dojo Zanshi. Va adreçat a dones de totes les edats i no cal inscripció prèvia. L'únic requisit és portar roba i calçat còmodes.

A Roda de Berà, actes fins divendres vinent

Roda de Berà celebra tota una setmana contra la violència masclista. Diumenge, dia 24, el Club de Judo Dojo de Roda oferirà una classe de defensa personal. Tindrà lloc a la seu del Club —a l’avinguda de l’Avenc— a dos quarts de deu del matí. En acabar, se servirà un esmorzar. Les places són limitades, i per aquest motiu cal fer inscripció prèvia a l’Hotel d’Entitats. El mateix diumenge, a les set de la tarda al Casino Municipal, l’actriu Jordina Biosca narrarà un conte per a adults titulat ‘La noia sense mans’. L’activitat està recomanada per a majors de 12 anys.

Dilluns dia 25 de novembre, a les dotze del migdia, a la plaça de l’Ajuntament tindrà lloc la lectura del manifest institucional amb motiu del Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. Dimecres dia 27, a les cinc de la tarda, a la Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca, Susanita Pinceles explicarà contes per a la igualtat de gènere, adreçats a infants. També hi haurà pintacares.

Per finalitzar els actes, divendres 29 de novembre, a dos quarts de dotze del matí, el programa 'A Mig Matí' de Roda de Berà Ràdio oferirà una taula rodona sobre la violència envers les dones, a càrrec de persones enteses en la matèria.

Un documental i una performance a Altafulla

A Altafulla l'activitat arrenca diumenge a la tarda. A les 18.00 hores, a la Sala Teresa Manero, tindrà lloc la projecció del documental 'Womanhood', de Beryl Magoko, que organitza el grup polític d’Alternativa Altafulla. L’entrada és lliure. El film es projectarà en la seva versió original i estarà subtitulada en català.

Ja dilluns 25 de novembre, a les onze del matí, als centres educatius dels col·legis El Roquissar, la Portalada i l’Institut d’Altafulla, es llegirà el manifest del 25-N de manera conjunta i simultània. A les 18.30 hores, a la plaça del Pou, hi haurà també la lectura del manifest i la performance a càrrec del grup de Teatre Social '+ A prop' on 49 dones —nombre de víctimes de la violència de gènere registrades l'any 2019— deixaran les sabates per formar la paraula 'Prou'. L’accés a aquest acte també serà lliure.

A Creixell, frases feministes als passos de vianants

Finalment, a Creixell, la regidoria de la Dona i Igualtat i el col·lectiu Papallones Liles han organitzat tot un seguit d’actes oberts a tothom. S'iniciaran aquest dissabte 23 a les sis de la tarda a Cal Cabaler, amb la cita «Creixell diu No! Prou! Mai Més!», a càrrec de Papallones Liles.

Diumenge, l'activitat se centra a la plaça Major. A les onze del matí, l'entitat feminista oferirà una performance i a dos quarts d'una del migdia, s'iniciarà un acte reivindicatiu que consistirà en pintar frases feministes als passos de vianants. Dilluns, 25-N, es llegirà un manifest a les dotze del migdia a l'Ajuntament.

"❗ LA TORRE: Quasi 60 casos de violència masclista en el que portem de 2019" "🏖 ALTAFULLA: Primer pas per millorar la gestió de la platja"