S'han instal·lat unes balises de fusta i unes cordes per impedir que la gent hi passi per sobre

Altafulla limita l’accés als Banys de Mar per evitar que els turistes els utilitzin com a platja

S'han instal·lat unes balises de fusta i unes cordes per impedir que la gent hi passi per sobre

L'Ajuntament d'Altafulla va dur a terme una actuació d'urgència el matí d'aquest dimecres, 14 d'agost, per tal de protegir les restes romanes dels Banys de Mar. El consistori ha decidit delimitar la zona i el seu accés després que aquesta zona de patrimoni romà sigui utilitzada pels turistes com a zona de platja per prendre-hi el sol o banyar-s'hi, ja que les restes toquen directament al mar. 

Les restes dels Banys de Mar formen part de la Vil·la Romana dels Munts, que data del segle II dC. Les restes estan ubicades al mig de camí de ronda, que uneix les poblacions d'Altafulla i Torredembarra, fet que provoca que les persones que hi passegen —tant els turistes com els mateixos altafullencs i altafullenques— les trepitgin contínuament  en comptes d'utilitzar unes escales que hi ha just a sobre.

Imatge d'uns banyistes prenent el sol a les Termes de Mar
Imatge d'uns banyistes prenent el sol a les Termes de Mar | CCMA

 

A tocar del lloc hi ha un cartell que informa de la importància de les Termes de Mar i el seu valor patrimonial i històric, però sembla que el plafó no ha sigut suficient fins ara per protegir les restes. Ara doncs, l'Ajuntament ha instal·lat unes balises de fusta amb unes cordes per evitar l'accés a aquestes romanes a tocar de la platja. La voluntat del consistori amb l’actuació és evitar la degradació del jaciment arqueològic. D'altra banda, també s'ha tapiat un búnquer de la Guerra Civil  a tocar del jaciment romà, per evitar que s'hi continuïn abocant residus. 

El coalcalde d’Altafulla, Jordi Molinera, de fet, assegura que «ja s’està treballant en l’elaboració d’un projecte molt més ambiciós des del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT)», que és qui gestiona l’espai que complementa la Vil·la dels Munts. «La proposta, el pressupost que convindrà per executar-la o les dates de quan podria ser són tota una incògnita encara», remarca Molinera, «però el que tenim clar és que hem de preservar i difondre aquest atractiu cultural, històric i patrimonial tan desconegut del municipi».