L'alcalde de la Pobla de Montornès cessa la resta del govern i vol acabar sol el mandat

Santamaria ja havia anunciat que es presentaria per Centrats, mentre que el seu equip repetirà amb AM-PM
Josep Maria Santamaria, alcalde de la Pobla de Montornès, vol acabar el mandat en solitari. | TarragonaDigital.com

 

Terratrèmol polític a l'Ajuntament de la Pobla de Montornès a poc més d'un mes d'acabar el mandat. L'alcalde de la vila, Josep Maria Santamaria —de l'Alternativa Municipal de la Pobla de Montornès (AM-PM), marca blanca del PSCha expulsat del govern la resta de regidors del seu grup municipal, amb qui governava amb majoria absoluta des de 2015.

Santamaria assumeix ell sol totes les competències, gràcies al decret que ell mateix va signar aquest Dijous Sant, dia 18 d'abril, segons ha pogut saber BaixGaiàDiari.cat. La intenció de Santamaria passa per governar tot sol fins a acabar el mandat.

Discrepàncies des de fa mesos

La mala maror al govern de la Pobla de Montornès es respirava des de feia mesos. Josep Maria Santamaria, de 75 anys, governa a la vila des de 2011 amb AM-PM. A les eleccions de 2015, el seu grup va revalidar la majoria absoluta, obtenint 7 regidors, per 2 d'ERC, 1 de CiU i 1 del PP, que a mig mandat va passar a ser no-adscrit. Santamaria i els altres sis edils d'AM-PM han governat en solitari al llarg del mandat present.

Les estridències van començar fa uns mesos, quan el partit va comunicar a Josep Maria Santamaria que no comptaven amb ell per encapçalar de nou la llista el 2019. Santamaria, amb la voluntat de seguir per quatre anys més, va canviar de sigles i va anunciar que es presentarà amb Estem Centrats, una coalició formada per Lliures i Convergents. Es dona la circumstància que Lliures és la nova formació de Martí Virgili, el regidor del PP al consistori poblenc que, a mig mandat, va passar a ser no-adscrit.

La decisió de Santamaria no va frenar les intencions d'AM-PM, que es presenta als comicis amb el fins ara segon tinent d'alcalde, Damià Bas, com a cap de llista, i amb el suport del que, fins dijous, era l'equip de govern de la Pobla de Montornès —a excepció, és clar, de l'alcalde Santamaria. El govern, doncs, estava dividit des de feia setmanes: Santamaria, per una banda; els seus sis companys de grup municipal, per una altra.

Dijous Sant, expulsió del govern

Les coses s'han precipitat en plena Setmana Santa. Després de setmanes de divergències, l'alcalde Josep Maria Santamaria ha signat un decret aquest Dijous Sant pel qual retira les competències als altres sis regidors d'AM-PM i els expulsa, doncs, de l'equip de govern. L'alcalde poblenc assumeix des de dijous totes les carteres i vol governar sol fins a final de mandat.

El PSC ja estudia l'expulsió del partit de Josep Maria Santamaria, mentre que els regidors expulsats del govern no descarten una moció de censura malgrat que quedin escasses setmanes per acabar el mandat. Hi ha dubtes sobre què estableix la llei electoral: malgrat que s'ha estès que en el darrer any de mandat no es pot utilitzar aquest mecanisme, algunes interpretacions avelen que s'usi.

En tot cas, caldrà veure en aquest sentit com avancen les setmanes. Queden menys de dos mesos de mandat i poc més d'un per a les eleccions i l'únic cert és que hores d'ara Josep Maria Santamaria governa en solitari l'Ajuntament de la Pobla de Montornès.

També et pot interessar

"ALERTA: 2 incendis afecten vegetació a la vora de l'N-340 al Baix Gaià" "ALERTA: Les armes que han requisat a diversos presos de Mas Enric del Catllar"