Els valents que estrenen l'any banyant-se a la platja de Torredembarra

L'acte se celebra cada 1 de gener a dos quarts de dotze del migdia

En un acte que és només apte per als més valents, Torredembarra obrirà l'any a la platja, com fa des de ja fa dècades. A la vila, cada 1 de gener, té lloc la trobada popular del Primer Bany de l'Any. A dos quarts de dotze del migdia, centenars de persones es reuneixen a la platja de Baix a Mar, planten cara al fred vestides només amb banyadors o bikinis i, després de fer-se la tradicional fotografia de família, se'n van directes cap a l'aigua. Enguany, no serà una excepció.

Les imatges, de caràcter festiu i en què sovint no falta algun detall nadalenc en la indumentària, s'han convertit en tot un clàssic a Torredembarra, així com el mateix acte, que té lloc a diversos punts arreu de Catalunya, però que en particular a la Torre ha adquirit certa fama i cada any acull més participants, arribant sovint a diversos centenars.

Cada any són més els valents que s'atreveixen a banyar-se a la platja de Torredembarra en ple hivern, cada 1 de gener.
Cada any són més els valents que s'atreveixen a banyar-se a la platja de Torredembarra en ple hivern, cada 1 de gener. | Redacció

 

Manel Riudeubas, tota la vida desafiant el fred al Primer Bany de l'Any a Torredembarra

Fill de Cal Ral, una coneguda família de Torredembarra i més concretament de Baix a Mar, Manel Riudeubas no s'ha perdut mai, el primer bany de l'any a la platja torrenca: inaugurar l'any nou amb una bona capbussada a la mar ja és, per a ell, tota una tradició. Com a bon fill del «barri» —com es coneix popularment el barri marítim de Torredembarra, Baix a Mar—, Manel Riudeubas s'ha criat banyant-se a la platja.

A l'estiu, evidentment, és habitual veure'l gaudint de la privilegiada costa torrenca. Però Manel Riudeubas va molt més enllà: li agrada tant, que allarga tant com pot la temporada. «Si fa bon temps, a l'abril ja em començo a anar a banyar a la platja i, si puc, allargo fins ben bé el mes d'octubre», explica a BaixGaiàDiari.cat. I és clar, aquesta passió irrefrenable també es nota cada 1 de gener, sense haver fallat mai a cap cita del Primer Bany de l'Any.

El primer bany de l'any 2017 a Torredembarra, encara amb l'escultura de l'Alfa i Omega situada a sobre del bloc.
El primer bany de l'any 2017 a Torredembarra, encara amb l'escultura de l'Alfa i Omega situada a sobre del bloc. | Redacció

 

El Manel és decidit i cada primer de gener es capbussa a l'aigua de la platja de Torredembarra. «El truc és no pensar-s'ho gaire!», confessa. «Un cop ens hem fet ja la foto de família, la clau és sortir corrent, disparat cap a l'aigua», explica, i així és com sempre cada 1 de gener al matí, Riudeubas inaugura l'any.

L'aigua, freda però no tant com fa anys en el Primer Bany de l'Any

I l'aigua? Realment és molt freda i s'ha de ser molt valent per resistir-ne la temperatura? O n'estem fent un gra massa? «Si tenim la sort, com sembla que passarà enguany, d'enganxar uns dies en què ha fet bon temps, l'aigua està a una temperatura correcta i suportable, d'uns 17 graus», explica Riudeubas. Hi ha més problemes quan pocs dies abans de Cap d'Any ha plogut i fet més fred, cosa que, com és evident, rebaixa la temperatura de l'aigua.

També sembla que s'ha notat la pujada generalitzada de les temperatures en els últims anys. «Trobo que abans l'aigua era més freda, costava molt més que tingués una temperatura tan elevada com ara», explica

Just abans de remullar-se, els participants solen fer-se una fotografia de família, com aquesta de l'edició de fa dos anys.
Just abans de remullar-se, els participants solen fer-se una fotografia de família, com aquesta de l'edició de fa dos anys. | Redacció

 

El Primer Bany de l'Any a Torredembarra, una cita familiar que ha anat fent-se gran

Com que no s'ha perdut cap edició del Primer Bany de l'Any de la Torre, Manel Riudeubas ha viscut en primera persona l'evolució que ha fet aquest esdeveniment. «Abans era molt maco, perquè hi havia molts menys participants i l'ambient era molt familiar, explica. De Baix a Mar de tota la vida, Riudeubas recorda que «anaves a la platja, et trobaves amb veïns i coneguts del poble i petaves la xerrada per estrenar l'any».

Ara, l'esdeveniment ha agafat volada i, és clar, això ha comportat una major participació, de vegades amb persones que venen des de fora de la Torre. «Ara ve moltíssima gent, molts d'ells participen després, a la una del migdia, al Primer Bany de l'Any que es fa a Altafulla. No és que sigui pitjor, és diferent, perquè també està bé obrir les portes a tothom», manifesta Manel Riudeubas.

Un any més, aquest 1 de gener de 2019, tant el Manel Riudeubas com la resta de valents que mai no fallen cada primer d'any, tornaran a banyar-se a la platja de la Torre. Amb centenars de persones, desafiaran el fred de l'aire i l'aigua i encetaran el 2019 en un acte que ja és tot un clàssic a la vila. Si us hi atreviu, serà a dos quarts de dotze a la platja de Baix a Mar.


Comentaris