Des de la CUP creuen que els pressupostos maquillen la misèria.

ABG i CUP, per separat a les eleccions municipals 2019 a Torredembarra

La decisió es va prendre fa diversos dies després de setmanes de negociacions

Després de setmanes d'intenses negociacions i de converses en el si dels mateixos partits, l'Alternativa Baix Gaià (ABG) i la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) a Torredembarra han acordat concórrer a les eleccions municipals del maig vinent de manera separada, segons ha pogut saber BaixGaiàDiari.cat. Des d'aquest estiu, s'havien iniciat els contactes entre les dues formacions, que es van intercanviar documents amb les seves bases programàtiques per analitzar-los mútuament i mirar de trobar el grau d'encaix per formar una candidatura conjunta.

Segons ha pogut saber aquest mitjà, les bases de l'Alternativa Baix Gaià havien donat el seu vistiplau a la coalició amb la CUP, però la militància cupaire va descartar aquest acord en una trobada celebrada a les acaballes del mes de setembre. Els dos partits van acordar mantenir en secret, durant unes setmanes, el resultat final de la negociació.

CUP i ABG s'emplacen, però, a treballar de la mà

Un dels arguments que ha reforçat la decisió de concórrer per separat és el fet que no volen una coalició feta «expressament» perquè venen eleccions. Així, les dues formacions han acordat de treballar conjuntament en el proper mandat, «teixir aliances i confiances» durant els propers quatre anys i, si la relació acaba rutllant, poder anar junts —si s'escau— a les eleccions municipals de 2023, segons ha pogut saber aquest mitjà per fonts properes a les negociacions. El cas, però, és que aquest 2019, aniran per separat.

Així doncs, CUP i ABG preveuen organitzar «debats, jornades de formació i actes conjunts» per propiciar «la consolidació d'aquest espai polític popular, independentista, feminista, inclusiu i ecologista». «La unitat popular no només s'ha de traçar en vistes a unes eleccions, sinó que la unitat ha de servir per construir un projecte sòlid i de base que vagi més enllà de les institucions», diu el text conjunt de la CUP i l'ABG.

CUP i ABG, el segon no-acord

La candidatura conjunta entre l'ABG i la CUP ja es va mirar de gestar pocs mesos abans de les eleccions municipals de 2015, les primeres en què concorria a les urnes a Torredembarra la formació cupaire. Llavors, no hi va haver entesa entre Lluís Suñé i Toni Sacristan, que van ser els caps de llista aquell any. L'ABG va ser cinquena força amb 501 vots i dos regidors i la CUP, la sisena, amb 433 sufragis i un regidor.

Si féssim la suma, en un inexacte exercici de política-ficció, podrien haver sumat 934 vots, cosa que els hauria situat com a segona força, només per darrere d'ERC, amb més del 16% dels vots. Així les coses, en aquest exercici fictici, aquesta suposada coalició hauria obtingut 4 regidors, els mateixos que el partit guanyador.

Al llarg dels darrers tres anys i escatx de mandat, l'ABG ha format part del govern tripartit liderat per ERC i també amb el PSC, mentre la CUP s'ha mantingut a l'oposició, i tots dos partits han protagonitzat enfrontaments polítics al plenari.

ABG i CUP, a preparar les seves candidatures

El cert és que ara l'ABG i la CUP han de començar a configurar les seves llistes electorals. Els 'ecoindependentistes' ja van anunciar fa mesos Clara Solivellas com a cap de llista i Robert Tatay com a número 2. A la CUP, el panorama és menys clar i caldrà veure, primer, la voluntat de repetir de Toni Sacristan, que segons el codi intern cupaire podria tornar a presentar-se a la reelecció per un mandat més.

Les deu llistes provisionals que es presentaran a les eleccions municipals de 2019 a Torredembarra

Amb la confirmació que l'ABG i la CUP no aniran en una sola candidatura a les eleccions municipals de 2019 a Torredembarra, ja són una desena les llistes que han anunciat que es presentaran. Si no apareixen més formacions noves, només resten les incògnites dels Comuns i del GIT, que consultats per aquest mitjà, «encara no han pres cap decisió». Així, ara per ara, les deu llistes confirmades són aquestes:

ERC

Cap de llista: Eduard Rovira

Cs

Cap de llista: Toni Cruz

PSC

Cap de llista: Vale Pino

Junts per la Torre

Cap de llista: Anna Magrinyà

ABG

Cap de llista: Clara Solivellas

CUP

Cap de llista: per determinar.

PP 

Cap de llista: Núria Gómez (per confirmar).

Avui Democràcia

Cap de llista: Rosa Maria Guasch

VOX

Cap de llista: Jordi Fernández.

MES 

Cap de llista: Enric Grangel (per confirmar).


Comentaris