L'alcalde d'Altafulla, Jordi Molinera, nou secretari de l'AMI

El president seguirà sent l'alcalde del Port de la Selva, Josep Maria Cervera
Jordi Molinera és l'alcalde d'Altafulla des del passat mes de juny. | Aleix Figueras

 

L'alcalde d'Altafulla Jordi Molinera (EINA-ERC) ha estat escollit aquest divendres, 27 de setembre, nou secretari de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) en l'assemblea de l'entitat celebrada a Manresa. Molinera acompanya la direcció presidida per l'alcalde del Port de la Selva, Josep Maria Cervera, que ha assolit 169 vots dels assistents. Compartirà presidència amb Jordi Gaseni, batlle de l'Ametlla de Mar, que es posarà al capdavant de l'AMI el 2021

 

Completen l'executiva, a més de Cervera i Molinera, Ramon Vancells (Monistrol de Calders), que serà el vicepresident segon; Elisabet Lizaso (Camarasa) vicepresidenta; Luís Soler (Deltebre), vicepresident; i Cristina Mundet (Villobí d'Onyar), Tònia Vila (Arenys de Munt) i Mercè Esteve (Begues), vocals. L'alcaldessa de Vic, Anna Erra, en serà la tresorera.

 

El president Torrent i la consellera Budó, a l'assemblea de l'AMI

Durant la clausura, Budó ha estat la primera a ressaltar el «paper» de l'AMI en el procés català i reiterar la necessitat que hi segueixin estant. «Representeu la part política més propera a la ciutadania», ha assegurat, tot posant com a exemple que les seves imatges, amb la vara, al costat del Govern, «diuen molt de la força i determinació del país». Es tracta, ha dit, d'un «suport explícit», però que alhora ha rebut «amenaces i repressió que compromet el funcionament de les institucions».

 

L'AMI té, en aquests moments 537 causes obertes al món municipal, entre els quals hi ha 132 consistoris denunciats per no tenir la bandera espanyola penjada i 111 per aprovar la moció de sobirania fiscal. A 712 batlles se'ls va investigar per donar suport a l'1-O i, finalment, 70 van haver de declarar. A hores d'ara, però, encara hi ha 14 diligències obertes.

 

El president del Parlament Roger Torrent, però, ha anat més enllà. Ha assegurat als alcaldes que, quan surti la sentència, «caldrà una resposta de país des dels carrers a les institucions». Per aquesta raó els ha demanat que assumeixin un «paper protagonista» del que ha qualificat de «moment històric». El president del Parlament ha recalcat que «hi heu estat sempre, des de la República dels anys 30 a l'1 d'octubre i ara també ens toca ser-hi».