Mor Malick Malam, conegut torrenc i primer casteller negre de la història

Era originari de Guinea Bissau i va arribar a la Torre als anys 70
Malick Malam Cassama, originari de Guinea Bissau i torrenc d'adopció, va ser el primer casteller negre de la història. | Cedida

 

Torredembarra està de dol. Aquest dimarts, 21 de gener, s'ha conegut la mort d'un dels torrencs més entranyables: es tracta de Malick Malam Cassama, nascut a Guinea Bissau, príncep de la seva tribu mandinga i torrenc d'adopció —i de sentiment— des dels anys 70, quan va arribar a la Torre.

 

Malick Malam Cassama, primer casteller negre de la història amb la camisa dels Nois

Malick Malam es va integrar de ple a la vida del municipi i va formar part activa de la colla castellera Nois de la Torre en els seus primers anys, assolint cert reconeixement arreu del país pel fet de ser el primer casteller negre de la història. Ho recull, per exemple, aquesta imatge de Pere Català i Roca, presa entre els anys 1980 i 1982:

 

 

El seu caràcter obert i amable va convertir-lo en una persona molt estimada a Torredembarra. Una de les primeres mostres de condol que s'han fet públiques ha estat la del conseller d'Educació, el torrenc Josep Bargalló, que va compartir amb Malick Malam els primers anys dels Nois de la Torre:

 

 

El mateix Malick explicava la seva història fa no fa gaires anys, en un reportatge emès a TV3, al programa 'Quarts de Nou':

 

 

De tracte amable i relacionat amb diverses entitats del municipi, Malick Malam vivia en els darrers anys entre el seu país natal, Guinea Bissau, i Cantàbria, on tenia una de les seves filles. La seva darrera visita a Torredembarra, el poble que sempre va dur al cor, va ser el mes de juny passat. Aquest dimarts, ha estat la seva mateixa família qui ha donat a conèixer que Malick ha mort a Guinea Bissau.