Alternativa Altafulla i Podem, lluny d'un acord per formar coalició

Han iniciat converses, però el punt de més desacord és pel que fa a la llista electoral

El possible acord entre Alternativa Altafulla i Podem per anar junts a les eleccions municipals del proper 26 de maig sembla, ara per ara, lluny. Una assemblea del cercle local de Podem Altafulla va donar dissabte passat el vistiplau a iniciar converses amb Alternativa per formar coalició. Aquesta, però, no era la seva intenció inicial, que passava per presentar-se en solitari.

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

Des del partit a escala catalana, en el marc de la confluència Catalunya en Comú Podem, els van emplaçar, però, a buscar un acord amb Alternativa, la marca altafullenca dels Comuns, que lidera Fèlix Alonso, l'alcalde d'Altafulla. El cercle local de Podem s'hi va avenir i el vespre d'aquest dimarts, 8 de gener, va produir-se una primera reunió que ha servit per constatar que, hores d'ara, l'acord és lluny.

L'encaix de les dues formacions en una llista, principal punt de desacord

El punt on Alternativa Altafulla i Podem es troben més allunyats és en la composició d'una possible llista. A la reunió d'aquest dimarts se'n va parlar. El cercle local de Podem exigeix una llista mixta entre les dues formacions. «Acceptem que el número 1 sigui d'Alternativa», diuen, però proposen que tots els números parells de la llista siguin de Podem, i tots els imparells, per a Alternativa.

L'entorn d'Alternativa considera desmesurada l'exigència de Podem, tenint en compte que el partit no té representació al consistori i que el partit de Fèlix Alonso governa des de fa vuit anys i ha guanyat les tres darreres eleccions municipals.  «Demanen la Lluna», assegura un dels dirigents d'Alternativa.  La formació de l'alcalde Alonso acceptaria incorporar «una persona» de Podem als llocs de sortida de la llista, «preferentment una dona», segons asseguren. Les dues propostes, doncs, són ara raonablement lluny d'un possible acord.

En paral·lel, des de  Podem asseguren «treballar per un programa conjunt», de manera que en els propers dies faran arribar a Alternativa una aportació de fins a quinze propostes per  cercar l'encaix programàtic mentre d'acosten, si és possible, les posicions pel que fa a la llista.

El desenllaç del possible acord Podem - Alternativa Altafulla, en les properes setmanes

Pel que fa a Alternativa Altafulla, aquest mateix dijous l'assemblea començarà a treballar en la composició de la llista electoral, que el mes d'octubre passat va escollir l'alcalde, Fèlix Alonso, com a líder. En vistes a les seves negociacions amb Podem, decidiran en quin número deixen un espai buit per a la possible incorporació d'un nom de Podem si, finalment, s'arriba a un acord.

Podem, per la seva banda, celebrarà aquest cap de setmana una assemblea que servirà per tancar el document programàtic que volen enviar a Alternativa Altafulla. Alhora, també enviaran formalment, al partit de Fèlix Alonso, el seu 'no'  a la proposta pel que fa a la llista d'incorporar una candidata de Podem en un lloc de sortida.

Podem «pràcticament descarta» presentar-se en solitari a les eleccions

A partir d'aquí, Podem espera una segona reunió amb Alternativa on puguin acostar posicions, tot i que les propostes dels dos partits, a més de semblar allunyades, semblen hores d'ara enrocades i amb poques possibilitats d'evolució. Podem descarta ara, encara que es trenquessin les negociacions, presentar-se en solitari a les eleccions del 26 de maig —tot i que la tardor passada, abans de consultar amb el partit, era la seva opció prioritària.

Fonts del cercle local asseguren que no tanquen la porta a un acord amb «alguna altra formació d'esquerres, com ara el PSC, que sabem que també es vol presentar a Altafulla». Pel que fa a l'EINA, des de Podem han assegurat que «no ens han fet cap proposta, només ens han empès a presentar-nos sols i, un cop a l'Ajuntament, sí que es mostren oberts a acords». Ara per ara, doncs, les coses estan molt obertes a l'esquerra política altafullenca.