ÚLTIMA HORA

Ingressa a presó el detingut per gihadisme a Reus, considerat un 'cibersoldat' de Daesh

Arriba la segona sessió de 'Jornades de Paisatge Històric del Baix Gaià'

Aquest dissabte 21 de juliol Torredembarra acollirà la segona sessió d'aquesta iniciativa
Imatge d'arxiu d'un paisatge | Laia Solanellas

 

El proper dissabte 21 de juliol els amants del paisatge històric del Baix Gaià tenen una cita obligada a Torredembarra, on tindrà lloc la segona sessió de les primeres jornades d'aquest tema. Cal recordar que la primera sessió va tenir lloc a Altafulla el 14 de juliol. Les xerrades tenen una duració aproximada de 20 minuts per tal que siguin amenes i interessants. 

Programa de les 'I Jornades de Paisatge Històric del Baix Gaià'

El mateix dissabte 21 de juliol s'organitza l'acte d'obertura amb la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Torredembarra, Núria Batet, a les deu a la sala Lluís d'Icart. Només mitja hora després, Àngels Garcia i Matias Redondo faran una ponència sobre 'Els Camins rurals de Torredembarra i el Baix Gaià'. 
 
Quan passin deu minuts de l'onze, Joan Ventura parlarà sobre 'La xarxa de camins i carrerades del Vendrell i Sant Vicenç de Calders', mentre que a dos quarts de dotze Rafael López-Monné explicarà 'Per què ens costa tant divulgar el patrimoni'. 
 
A les 11.50 hores el Narcís Carulla detallarà 'Sis tipus de paisatges geomorfològics en el Baix Gaià i algun repte solucionable'. 20 minuts després, torn per a Jordi Pagés, que comentarà 'Els marges i les barraques de pedra seca a Torredembarra'. Per últim, a dos quarts d'una, tindrà lloc una passejada pel nucli antic de Torredembarra.

El paisatge, un bé que s'ha de cuidar i valorar

El paisatge parla molt del poble i del nivell cultural que té. L'any 2000 es va signar a Florència el primer tractat internacional dedicat al paisatge: el Conveni Europeu del Paisatge (CEP), per tal que les autoritats prenguessin consciència de la importància dels paisatges i que adoptessin a ells les polítiques de protecció, gestió i planificació que porten a terme. 
 
EL CEP va inspirar aleshores la Llei catalana de paisatge (2005), pionera a Espanya pel que fa a protecció de paisatges culturals. En aquest punt, la societat del territori comença a adonar-se de la importància dels paisatges i tothom, des de les institucions públiques fins a la societat, ho sap.