La pancarta dels presos torna a l'antic Ajuntament de Torredembarra, però entre barrots

La setmana passada, un grup de persones va endur-se l'anterior lona
L'edifici de l'antic Ajuntament, ara amb la pancarta situada a la banda de darrere de la barana del balcó presidencial. | Gerard Recasens

 

Nou episodi, l'enèsim, sobre la pancarta 'Llibertat presos polítics' a Torredembarra. Recapitulem: el passat 26 de juny, la lona es va instal·lar a l'edifici de l'antic Ajuntament, a la plaça de la Vila. Anteriorment, s'havia col·locat en diverses ocasions —havia estat robada uns quants cops— a la façana del Castell, l'actual consistori, però diversos informes de Patrimoni desaconsellaven fer-ho.

 

El govern municipal —que penja la pancarta en virtut d'un acord de ple pres l'any 2018—, va optar per col·locar-la, doncs, al balcó presidencial de l'antic consistori, en una ubicació molt cèntrica, a la plaça de la Vila. Però la matinada del passat divendres, 5 de juliol, un grup de persones encaputxades, va arrencar i robar la pancarta. Des de l'Ajuntament de Torredembarra ja es va advertir que seria «recol·locada».

 

La pancarta, de nou al balcó... però entre barrots

I així ha estat. Aquest dimarts dia 9 de juliol, al vespre, la pancarta 'Llibertat presos polítics' lluïa de nou al balcó, tot i que amb una diferència substancial. Ara es pot veure situada a la banda de darrere de la barana del balcó. D'una banda, sembla que ho posa una mica més difícil als probables atacs vandàlics que pugui patir la lona en els pròxims dies.

 

Però de l'altra, i de passada, sembla que el consistori ha volgut apel·lar a la metàfora dels barrots. Almenys, així es desprèn de la piulada que aquest mateix dimarts va fer la primera tinenta d'alcalde i regidora de Cultura i Patrimoni de l'Ajuntament de Torredembarra, Núria Batet:

 

 

Amb una fotografia de la pancarta i l'etiqueta 'Any Brossa', Batet fa referència als actes que aquest 2019 es fan en honor a Joan Brossa. Amb subtilesa, es refereix al 'poema visual' que es dona amb la pancarta 'Llibertat presos polítics' per darrere de la barana del balcó: el lema, queda cobert entre barrots, evocant els d'una presó que, precisament, la lona reivindica com a injusta.