La protesta dels veïns de Brises anima el primer ple del curs a Torredembarra

La sessió aprova el pla normatiu, nous ajuts als comerços i el pla econòmic financer de l'any vinent
Els veïns de Brises del Mar es van traslladar a l'Ajuntament de la Torre per expandir les seves protestes contra el tall de la rotonda. | Gerard Recasens

 

Quant dura un ple a l'Ajuntament de Torredembarra amb només quatre grups municipals? El d'ahir, el primer del curs i amb un ordre del dia prou ampli —quinze punts en total—, una mica més de tres hores i mitja. Encara rai. Una sessió llarga, però que en els mandats passats, amb el doble de grups polítics, regidors no adscrits i 'tutti quanti', hauria suposat sortir del consistori passada la mitjanit.

 

L'oposició marca perfil

El ple ordinari del mes de setembre a l'Ajuntament de Torredembarra va comptar amb l'absència del regidor d'ERC Raúl García, però l'alcalde no va haver de fer ús del vot de qualitat. La sessió va ser avorrida i si els primers dies d'un mandat serveixen perquè el govern se situï; els primers plenaris permeten veure el to amb què comença l'oposició.

 

'Grosso modo' ho podríem resumir així: Magrinyà (JxCat) va estar menys punyent i més dialogant que en el final del passat mandat; el PSC va mantenir un to constructiu, demostrant la recent experiència de govern, però va saber marcar distàncies amb ERC; i Ciutadans va mantenir l'agressivitat dels darrers quatre anys.

 

Una imatge de la sessió plenària d'aquest dijous a la Torre. | TarragonaDigital.com

 

Un ple molt pla...

La sessió va ser avorrida. Entre els punts més destacats, moltes unanimitats: per aprovar subvencions a dues entitats veïnals; la nova línia de subvencions per als comerços; una declaració institucional contra la pèrdua de freqüències de trens que pot patir l'estació de la Torre; la moció de JxCat per activar polítiques de prevenció d'incendis; la presentada pel PSC perquè Endesa no reclami als Ajuntaments els deutes de les famílies vulnerables; el pla normatiu per 2019 i 2020 i la creació d'una comissió per regular els comerços no sedentaris, és a dir, mercats ambulants, fires i paradetes.

 

Els punts amb més debat —i, amb tot, lleuger— van ser el del pla econòmic financer: una previsió d'ingressos i despeses de cara a l'exercici vinent i en què l'Ajuntament de Torredembarra es veu obligat a no saltar-se la regla de despesa que imposa la Llei d'Estabilitat Pressupostària.

 

El regidor de Ciutadans Javier Ramírez va retreure al govern que «la despesa en personal i la despesa corrent s'enduen una part massa gran del pressupost» i que «l'Ajuntament està ofegat, només disposa de 0,5 MEUR en inversions». El titular d'Hisenda, Josep Maria Guasch (ERC), li va negar aquest extrem i li va recordar que «més de 80 municipis tarragonins s'han d'ajustar a la regla de despesa, com nosaltres». El punt es va aprovar amb el suport d'ERC i PSC i l'abstenció de Cs i JxCat.

 

Ramírez (Cs) va tornar a atacar el govern amb la gestió del pressupost en el tancament de comptes, que va comptar amb els vots favorables d'ERC, PSC i JxCat i l'abstenció de Cs. El xoc entre la formació que dirigeix Toni Cruz i la resta del consistori es va tornar a evidenciar en el debat de la moció que presentava el partit liberal per redactar un nou POUM.  «Si els féssim cas, significaria paralitzar les llicències d'obres durant tot el procés per redactar-lo», va respondre Josep Maria Guasch, també responsable d'Urbanisme, que va subratllar que «abans de fer aquest pas, cal fer diversos estudis previs que ja tenim previstos».

 

L'intercanvi de retrets més gran del punt i del ple va ser entre Cruz (Cs) i Magrinyà (JxCat). La portaveu postconvergent va dir que «la moció de Cs cau per ella sola, perquè no aporta cap idea de ciutat al darrere». «No ens sorprèn del grup de Ciutadans una nova proposta de cara a la galeria», va dir. Toni Cruz (Cs) va respondre enfadat, acusant Magrinyà de «no fer res, no treballar i portar cinc anys dient mentides».

 

... que van animar des de Brises

Cap a les vuit del vespre va irrompre al plenari un grup de veïns de Brises del Mar que protesta contra el tall de la rotonda de l'N-340. Tot i demanar la paraula, l'alcalde Rovira (ERC) els la va negar, alegant que «hi ha un mecanisme per intervenir en el ple que poden fer servir, i no podem fer excepcions perquè si no, crearem un precedent», malgrat les peticions des del PSC i Ciutadans perquè es deixés intervenir els veïns.

 

El batlle torrenc es va mostrar «ofès» per una pancarta que l'acusava de no lluitar contra el tall de la rotonda, que depèn de Foment, pels 760.000 euros que el Ministeri ha de pagar a Torredembarra per l'obra de l'antiga N-340. Al final del plenari i a resposta de la regidora socialista Angie Muñoz, Rovira va explicar que «no té res a veure una cosa amb l'altra, perquè hem fet diverses reunions per la rotonda i perquè la subvenció dels 760.000 està atorgada des de fa quinze anys».

 

L'exregidora Rosa Maria Guasch sí que es va acollir al procediment establert per intervenir en acabar el ple i va fer diverses preguntes al govern sobre via pública. Acabada la sessió, l'alcalde i diversos regidors van mantenir una conversa, ja fora del Castell, amb els veïns de Brises del Mar que s'havien acostat al plenari per protestar sobre els talls de la rotonda. Rovira els va explicar les reunions mantingudes en aquest sentit i els va animar a dirigir-se a Foment i a la subdelegació del govern espanyol, titulars de la competència de la rotonda.