El 12è FIC-CAT de Roda de Berà ja escalfa motors

Aquest dimecres s'han presentat els trets principals de l'edició d'enguany del festival
Representants de 'Barcelona 1714' i 'Maleïda 1882' han assistit a la presentació del festival, amb els organitzadors. | Gerard Recasens

 

A tres setmanes i pocs dies de la seva estrena, Roda de Berà ha començat aquest dimecres, 15 de maig, a sentir l'alè del Festival Internacional de Cinema en Català, el FIC-CAT, que ha presentat la seva dotzena edició. El certamen tindrà lloc del 8 al 15 de juny —amplia en un dia la seva durada— i tornarà a portar fins a Roda de Berà el bo i millor del cinema fet en llengua catalana.

«La selecció oficial és de 77 produccions, a les quals cal sumar-ne 3 més fora de concurs», ha avançat el director del FIC-CAT, Antonio Barrero. Amb un total de 25 sessions de matí, tarda i nit, doncs, es podrà gaudir de fins a una vuitantena de produccions audiovisuals.

El FIC-CAT i Roda de Berà, de la mà en la dotzena edició d'un festival ja molt consolidat

Barrero ha destacat que al FIC-CAT d'enguany hi haurà més d'una trentena d'estrenes absolutes i ha dit que són dinou les produccions presentades a la categoria Jove 48 Hores. «Els jurats ja es troben hores d'ara deliberant i en breu ens faran saber el palmarès de la propera edició», ha dit Barrero, que ha agraït que «Montserrat Carulla segueixi presidint, com des del primer dia, el jurat del festival».

Joan Negrié i Anna Moliner presentaran la gala de cloenda, en un espectacle «alegre i àgil», en paraules de Negrié, i que serà, com tot el festival «un homenatge a la figura de la direcció de fotografia». A la presentació també hi ha assistit l'alcalde de Roda de Berà, Pere Virgili, que ha agraït «que el FIC-CAT segueixi apostant per la nostra vila». «És l'aposta cultural més important que fem durant l'any a Roda de Berà», ha destacat.

Antonio Barrero ha recordat que en l'edició d'enguany del festival s'homenatjarà el director de fotografia Josep Maria Civit i també hi haurà un homenatge a Televisió de Catalunya pel seu «compromís amb la llengua, el cinema i la cultura des d'una televisió pública de molta qualitat».

L'alcalde de Roda de Berà, Pere Virgili, i el director del FIC-CAT, Antonio Barrero, han presidit la presentació del FIC-CAT. | Gerard Recasens

 

'Barcelona 1714' i 'Maleïda 1882', dues de les estrenes del FIC-CAT 2019

En la jornada inaugural del FIC-CAT s'estrenarà 'Barcelona 1714', una pel·lícula que versa al voltant d'una història d'amor enmig de les darreres setmanes del setge a Barcelona durant la Guerra de Successió. S'ha rodat des de 2013, de manera col·laborativa, en un plató amb croma a Valls.

«És una gran producció amb la particularitat que és feta tota amb croma», ha apuntat Heiko Kraft, productor del film. «Serà sorprenent, diferent i original» ha dit Bernat Quintana, actor protagonista.

En el marc del FIC-CAT també s'estrenarà 'Maleïda 1882', el documental del viatge de Jacint Verdaguer al cim de l'Aneto l'estiu d'aquell any, l''opera prima' d'Albert Naudín protagonitzada per Lluís Soler.

«Homenatgem el mossèn Cinto més desconegut, el muntanyenc, l'explorador, l'èpic», ha dit Naudín, que ha explicat que la ruta s'ha gravat 'in situ' i sovint amb condicions extremes, durant dos anys. «L'Albert té el punt de follia i d'èpica de Verdaguer», li ha reconegut l'actor protagonista, Lluís Soler.

Amb aquesta presentació, el FIC-CAT rodenc ja escalfa motors i es prepara per a una setmana intensa de cinema al Baix Gaià a partir del proper dissabte, 8 de juny.

També et pot interessar

"AGENDA: Gaudiu del segon cap de setmana del De Tapes al Torredembarra!" "ANÀLISI: Vespella i la Nou de Gaià, dos duels per a l'alcaldia"