Crisi a la Policia Local de Torredembarra: una allau de baixes amb un clar rerefons

La coincidència entre adeus ja previstos i una brutal allau de baixes mèdiques deixa el cos molt just d'efectius
Un cotxe patrulla de la Policia Local de Torredembarra, en una imatge d'arxiu. | Gerard Recasens

 

La Policia Local de Torredembarra afronta des de fa dies una greu crisi laboral. Una sèrie de baixes, per diverses causes, han deixat la plantilla amb molt pocs efectius cosa que, per tant, perjudica directament el servei que el cos dona a la vila. Una Junta Local de Seguretat de caràcter extraordinari, celebrada el passat divendres, posava 'pedaços' a un problema que té la solució definitiva en el llarg termini.

 

Divendres es va acordar que els Mossos d'Esquadra assumiran de ple les seves competències —fins ara, a Torredembarra, eren un cos de suport a la Policia Local; i ara es pretén que les dues policies s'intercanviïn els papers—; i l'Ajuntament va anunciar que recorrerà a seguretat privada sempre que sigui necessari. Aquestes, però, són solucions transitòries. Hi ha dues preguntes clau: com s'ha arribat fins a aquest punt? I la segona: quina pot ser la solució definitiva?

 

La plantilla de la Policia Local de Torredembarra hauria de tenir 42 agents, però actualment n'hi ha, com a màxim, 28. | Anna F. / Ajuntament de Torredembarra

 

Una primera tongada de baixes que ja estava prevista

L'escassedat d'agents a la Policia Local de Torredembarra estava prevista, certament, però no en el grau en què es va produir durant els primers dies de setembre. La plantilla orgànica compta amb 42 professionals, entre agents i comandaments. En els darrers mesos, però, s'havia produït un notable nombre de baixes per diverses causes.

 

D'una banda, una sèrie de jubilacions ja previstes. A aquestes, cal sumar-hi unes quantes jubilacions més —anticipades, en aquest cas— arran d'una nova legislació que permet els agents de policia local jubilar-se abans. Hi havia dues causes més entre aquelles que el consistori ja tenia previstes: una recent sentència judicial que impedeix contractar agents interins per més de sis mesos; i la convocatòria recent d'oposicions a Mossos d'Esquadra o a policies locals d'altres municipis.

 

Dels 42 membres de la plantilla, el cos se situava darrerament en 28 membres, una xifra notablement més baixa. «Totes aquestes baixes estaven previstes i, de fet, el procediment per convocar el concurs per tal de reomplir-les està en marxa», explica l'alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira (ERC), a BaixGaiàDiari.cat.

 

Una imatge d'arxiu de la caserna de la Policia Local de Torredembarra, al polígon industrial Roques Planes. | Anna F. / Ajuntament de Torredembarra

 

Fins a 22 baixes mèdiques en els primers dies de setembre

Els primers dies de setembre, però, la situació va ser crítica. A l'escassedat ja prevista de places de Policia Local, s'hi va sumar una allau de baixes mèdiques: un total de 22. D'aquestes, 3 són de llarga durada, i les 19 restants són puntuals, de manera que alguns dels agents afectats per aquesta important pandèmia ja s'han anat reincorporant al seu lloc de treball en els darrers dies. La situació, però, va generar greus maldecaps i ja es va haver de comptar amb reforços de seguretat privada en alguns dels actes de Santa Rosalia.

 

«A la situació de baixes previstes es van sumar els problemes mèdics que va patir la majoria de la plantilla coincidint en el temps», diu l'alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira (ERC), que també ostenta les competències de Governació i, per tant, de gestió de la Policia Local.

 

Mala maror entre la Policia Local i el consistori

El cert és que en els darrers mesos la mala maror entre els representants de la Policia Local i l'Ajuntament de Torredembarra ha anat 'in crescendo'. A l'espera de la nova Relació de Llocs de Treball (RLT), que el consistori preveu aprovar aquesta tardor, el govern anterior va arribar a un acord transitori amb el cos que recollia algunes de les reivindicacions endèmiques del cos. L'acord preveia, per exemple, aspectes com ara complements salarials o la regulació de les hores extres.

 

Amb tot, però, els serveis tècnics de l'Ajuntament van impedir-ne l'aplicació per qüestions pressupostàries i de recursos humans, de manera que van paralitzar-lo a principis d'estiu. Això va generar una onada de malestar dins del cos policial i, segons algunes fonts, aquest seria el motiu d'una allau de baixes que seria tota una protesta encoberta.

 

L'alcalde de Torredembarra, però, manté la línia oficial: explica que «es tracta de baixes mèdiques» i no entra a valorar la seva coincidència amb un moment de mala maror entre representants del cos i el consistori.

 

La solució, a un any vista

Amb tots aquests elements sobre la taula, cal situar la solució definitiva als problemes de la plantilla de la Policia Local a un any vista. A curt termini, la policia torrenca es reforçarà amb seguretat privada quan calgui —«sempre complementària i subordinada als agents», recalca l'alcalde Rovira—, una solució que ja s'ha aplicat recentment a altres municipis, com ara Matadepera o Premià de Dalt.

 

A més, els Mossos d'Esquadra assumiran plenament les competències en matèria de seguretat. Com es tradueix això? Un exemple: es faran càrrec directament dels detinguts que es facin a Torredembarra, i per tant la Policia Local ja no n'haurà de fer custòdia fins que el reculli la policia catalana, com passava fins ara. «Canviem el plantejament: és la Policia Local qui reforça els Mossos i no al revés, com ha estat fins ara», explica Rovira.

 

En paral·lel, l'Ajuntament de Torredembarra perfila el concurs per reomplir les places vacants. «En convocarem una desena i, si la llei ens ho permet, potser alguna més», explica l'alcalde torrenc, que alerta que «entre el procediment i la formació que han de rebre a l'Escola de Policia, passarà un any fins a la seva incorporació».

 

L'escassedat policial, doncs, va per llarg; de manera que noves allaus de baixes podrien tornar a posar el cos contra les cordes. En aquest sentit, la negociació del futur conveni laboral i l'aprovació de la nova RLT en els pròxims mesos han de ser els elements que permetin als representants de la Policia Local i a l'Ajuntament acostar unes posicions que, ara per ara, es troben molt allunyades. Caldrà estar atents al que pugui passar en els propers mesos.