Els professors de l'Escola d'Adults d'Altafulla critiquen l'opció que es liciti el servei del centre.

Els professors de l'Escola d'Adults d'Altafulla demanen a l'Ajuntament que els contractin

Inspecció de Treball els ha reconegut els drets després d'haver treballat durant anys com a falsos autònoms

La polèmica a Altafulla per la contractació del professorat de l'Escola d'Adults segueix oberta. El cas va esclatar fa uns mesos, quan els treballadors del centre van denunciar a Inspecció de Treball que duien anys treballant com a falsos autònoms, és a dir, cobraven a través de factures pels seus serveis i no disposaven de contracte laboral amb el consistori —ni, per tant, de tots els drets que se'n deriven.

La denúncia procedeix de l'etapa de l'equip de govern anterior —Alternativa Altafulla i el PDECat—, però el nou govern —EINA-ERC, PSC i Ara— es va trobar el cas obert quan va accedir, al juny. La seva decisió va ser no reprendre el servei amb l'inici del curs i esperar la resolució de la denúncia d'Inspecció de Treball per buscar, després, la millor forma de reobrir l'Escola d'Adults.

Inspecció de Treball resol a favor dels treballadors

Fa tot just uns dies que Inspecció de Treball ha emès la seva resolució a la denúncia. En ella, es reconeix l'antiguitat dels treballadors i el cas de falsos autònoms, i obliga l'Ajuntament a abonar als treballadors les cotitzacions a la Seguretat Social dels darrers tres exercicis, per un total de 60.000 euros.

Arran d'aquests fets, ara els sis professors que van deixar de facturar al mes de juny demanen ser «readmesos» en plantilla, com a treballadors indefinits discontinus, fins que les places surtin a concurs i tinguin ocasió de ser fixos. «Exigim que l'Ajuntament ens permeti recuperar la feina amb contracte i es reprengui el servei», ha expressat Eduard Cervera, des del sindicat COS.

L'advocada laboralista que defensa els antics treballadors, Montse Aumatell, ha explicat que «COS i la CGT han interposat una demanda per l'acomiadament, ja que entenem que és una represàlia per haver recorregut a Inspecció de Treball» i ha criticat que «l'Ajuntament vulgui privatitzar l'Escola, ja que segons com ho fessin estaríem davant d'un frau de llei». Des de la CGT, Marta Minguella ha assegurat que «aquest Ajuntament no té interès en la vessant inclusiva de l'educació».

Molinera respon que licitaran el servei per garantir la pública concurrència

Als atacs dels sindicats COS i CGT hi ha respost l'alcalde d'Altafulla, Jordi Molinera, que ha manifestat que «aquesta és una herència del govern anterior, que ja tenia avisos d'Intervenció des de feia tres anys que li indicaven irregularitats en les contractacions de l'Escola d'Adults, i no van fer res». Amb tot, Molinera ha assegurat que «evidentment pagarem els 60.000 euros a què ens obliga Inspecció de Treball».

Sobre la readmissió, ha estat contundent. «El nostre govern farà les coses bé i no contractarà ningú a dit», ha comentat Molinera, que ha mantingut que «farem una licitació, un concurs públic, per garantir la pública concurrència del servei, que tothom hi pugui accedir». La intenció del govern d'Altafulla és fer un concurs dirigit a petites cooperatives que, en les bases, contempli assumir les úniques despeses que té aquesta fórmula: les de gestoria.

Davant de la possibilitat que els treballadors puguin constituir-se com a cooperativa i optar al concurs, el professorat es mostra reaci. «Per què hem de crear una cooperativa? Ens significaria una despesa econòmica!», ha dit un dels professors. L'advocada Montse Aumatell ha dit que «es podria incórrer en un cas de frau per falsa cooperativa». L'alcalde Molinera ha respost, davant les acusacions que el govern vol privatitzar el servei, que «tot el contrari, volem regularitzar la situació i per això cal que fem un concurs públic».


Comentaris