Els veïns de l'ocupa de Torredembarra: «Dins el local incendiat hi ha bombones de gas»

Veïns del carrer del president Companys de Torredembarra, indignats i preocupats pel perill d'un local ocupat
Diversos veïns de l'avinguda del president Companys, indignats davant del local ocupat que es va cremar divendres. | Gerard Recasens

 

La situació és límit a l'avinguda del president Companys de Torredembarra. Les desenes de problemes i la conflictivitat que els ha ocasionat la presència d'un ocupa a un dels baixos del carrer no semblen tenir aturador i la sensació de perill és creixent. Fa tres anys que als baixos dels edificis on viuen —al tram del carrer comprès entre les vies de l'Onze de Setembre i de Mèxic, molt a prop del CAP— hi viu un individu que ha protagonitzat més d'una vintena d'incidents que han necessitat l'actuació policial.

 

«Dins del local hi té bombones de gas»

Consum de drogues a la via pública o als portals d'accés a les dues escales o baralles i altercats a qualsevol hora del dia són només dos tipus d'escena que els veïns de la zona, que ja n'estan completament farts, viuen a diari. A més, però, l'home fa foc a diari per escalfar-se i el passat divendres, 22 de febrer, es van endur un bon ensurt: ja és el segon cop que es declara un incendi, que va obligar a actuar als Bombers de la Generalitat de Catalunya.

 

El darrer episodi es vivia aquest mateix dilluns, dia 25, quan l'home va ser enxampat intentant connectar-se de manera il·legal a la xarxa pública de subministrament elèctric, a través d'un fanal. «Estem preocupats per tot, però el súmmum és que dins del local té bombones de gas i vivim amb por, com és evident, pel perill d'un accident greu i la nostra integritat física, i més després de l'incendi de l'altre dia», expliquen.

 

Una imatge de l'estat actual d'un dels accessos al local, que acumula andròmines inflamables que aquest divendres van ocasionar un bon ensurt. | Gerard Recasens

 

Tres anys de problemes amb l'ocupa

Tot plegat va començar l'estiu de 2016. «Vam adonar-nos que hi havia una persona ocupant aquests baixos, que llavors eren propietat de la Caixa Geral, i vam informar-ne l'administrador de finques», recorden. Poc després, per Tots Sants, hi va haver un primer incendi que ja implicar l'actuació dels Bombers i la resta de serveis d'emergències. Tot i l'ensurt, l'home es va quedar i va seguir instal·lant les seves pertinences al local. A mesura que anaven passant les setmanes, els problemes anaven 'in crescendo'.

 

«Molesta el veïnat, es registren robatoris a la zona i comença a consumir droga amb xeringues als portals... en aquests anys ha generat més de vint atestats policials», expliquen, en una problemàtica que va més enllà de la comunitat i que ràpidament s'estén a altres punts propers. «Ens consta que hi ha hagut problemes al CAP, on va a rentar-se i a fer les seves necessitats, i a l'oficina de Caixabank del passeig de la Sort, on anava a consumir habitualment, fins al punt que el director de la sucursal, desesperat, va tancar durant una temproada els caixers automàtics», relaten els veïns, fins a una desena, que s'acosten a denunciar la situació a BaixGaiàDiari.cat.

 

Sense solucions per la via social

Els veïns insisteixen. «No es tracta d'un indigent, d'una persona sense recursos, que no té on anar i que fa vida aquí, sense molestar... si fos així, la cosa seria ben diferent», manifesten. «Té telèfon mòbil, sap molt bé el que fa i els seus mateixos pares li porten menjar diversos cops a la setmana», subratllen. L'Ajuntament de Torredembarra, per la via de la regidoria d'Acció Social, li ha ofert solucions i ajuts —com ara una plaça en un pis tutelat— que l'home sempre ha rebutjat. «S'autoexclou del sistema», denuncien els veïns.

 

La comunitat n'està farta i el perill és immens, conscients que «dins del local hi ha bombones de gas a banda d'altres objectes ultrainflamables». L'estat d'alarma social els ha dut a moure's: exigeixen solucions immediates. «Hem fet diverses denúncies com a veïns a la Policia Local, però nosaltres no hi podem fer més», expliquen. També apunten que l'antic banc propietari del local va endegar l'abril passat un procés de desnonament que creuen que no s'atura tot i que recentment l'espai ha canviat de mans: se l'ha quedat un fons d'inversió.

 

«Una solució per no esperar la resolució del desnonament, que pot trigar, seria un acord econòmic amb el propietari», plantegen, però són conscients que hi tenen poc a fer i que, mentrestant, el perill persisteix. En paral·lel, han mantingut reunions amb l'Ajuntament de Torredembarra, que estudia accions per ajudar la comunitat de veïns. I no es cansen d'insistir: «No es tracta de fer-lo fora perquè no paga, sinó perquè ens està posant en perill, sobretot amb les bombones de gas».

 

Mentrestant, però, la comunitat veïnal viu en estat d'alarma: quina solució poden trobar davant d'aquest perill constant? A l'avinguda del President Companys de Torredembarra la lluita continua i, malgrat el temor, no deixa entreveure solucions senzilles.

 

També et pot interessar