Roda de Berà augmentarà un 50% l'IBI als habitatges buits de grans tenidors

També s'aprovarà una taxa per a les grans companyies transportadores d'energia que compten amb conductes que travessen el municipi
L'alcalde de Roda de Berà, Pere Virgili, en una imatge d'arxiu. | Àngel Ullate

L'Ajuntament de Roda de Berà aprovarà aquest dimecres, 30 d'octubre, a la sessió del ple ordinari, una nova taxa de recàrrec per als grans propietaris d'habitatges —bancs, fons voltor, etc.— que els mantinguin desocupats. En tots aquests casos, el consistori rodenc aplicarà un recàrrec del 50% de l'impost. Aquesta és la novetat més destacada de les ordenances fiscals per a l'exercici 2020, que es duran avui a debat al ple i, amb tota probabilitat, s'aprovaran.

El rebut de l'IBI, intacte

Tret del recàrrec per a grans tenidors que tinguin habitatges buits, els rebuts de l'IBI per als veïns de Roda de Berà l'any 2020 seran els mateixos que els de 2019. «Apugem el valor cadastral i ho acompanyem d'una baixada del tipus impositiu perquè els rodencs paguin el mateix, sense pujades ni baixades», explica l'alcalde del municipi, Pere Virgili.

Altres taxes, com la de la recollida de residus, o l'impost per a vehicles de tracció mecànica, queden congelades. «La idea és seguir reduint la pressió fiscal dels rodencs, sempre amb els peus a terra, a càrrec dels grans propietaris», explica l'alcalde de Roda de Berà.

Una nova taxa per a les companyies transportadores d'energia

En la mateixa línia, Roda de Berà crearà una taxa que gravarà les grans companyies transportadores d'energia, que travessen amb conductes el terme municipal. «Hem de començar a cercar alternatives als ingressos de l'IBI especial de l'autopista, que podem perdre amb l'alliberament d'aquí a dos anys», ha explicat l'alcalde Virgili.

Entre d'altres novetats, la renovació d'ordenances inclou una rebaixa del 50% de la taxa d'ocupació de via pública per a elements de venda al carrer, un descens del 4% al 3,5% de l'impost de construccions i obres «per reincentivar el sector», i una bonificació del 90% d'aquest impost per a obres que es facin per suprimir barreres arquitectòniques.

"💰 ATENCIÓ: Li toquen desenes de milers d'euros de la Quiniela a Torredembarra!" "‼ El Castell d'Altafulla, obert i gratuït per a tothom el pròxim 5 de novembre!"