Torredembarra destinarà 20.000 euros contra el canvi climàtic

L'Ajuntament ha rebut la subvenció acordada amb la Generalitat per lluitar contra les conseqüències de la sequera i l'efecte illa de calor
Imatge d'arxiu de la visita d'un grup de persones a la zona d'horts ecològics de Cal Dània de Torredembarra. | TarragonaDigital
 

La Generalitat de Catalunya ha ingressat a l'Ajuntament de Torredembarra l'import de la subvenció que va acordar sol·licitar la Junta de Govern Local el mes de maig de l'any passat, que suma un total de 10.666,66 euros. L'import suposa el cent per cent del que es va sol·licitar, d'acord amb les bases de la convocatòria.

 

De la subvenció rebuda, el consistori haurà de justificar 4.800 dels 6.000 euros per la línia de redacció del pla d’emergència de sequera municipal, i 5.866 dels 14.666,66 euros de cost per la línia d’esmorteïment dels efectes de les illes de calor urbanes. Així doncs, sumant la subvenció i la diferència aportada per l'ajuntament, suma un total de 20.666,66 euros

 

Mesures contra els períodes de sequera

Les mesures més rellevants on es destinaran aquests diners seran l'elaboració d'un pla d’emergència de sequera municipal i un pla d’acció de mitigació de l’efecte illa de calor per a iniciar la transformació dels set centres docents públics del municipi.

 

Segons el regidor de Sostenibilitat, Joan Torras, la mesura proposada per la Regidoria de Sostenibilitat, pel que fa al pla d'emergència, serà «una eina molt útil i àgil pels serveis municipals per fer front a les situacions eventuals de sequera», i minimitzar els seus efectes negatius, sobretot en els episodis de sequera llargs.

 

Aposta per la transformació vegetal de les escoles

L'anomenat efecte illa de calor fa referència al microclima conseqüència directa de la urbanització d'un territori, i el pla de mitigació d'aquest efecte, ideat per l'Ajuntament, consistirà en la transformació dels set centres docents públics de Torredembarra, en la mesura que s'adequarà l'espai del pati de cada centre per a la instal·lació d'un espai de vegetació. Aquesta acció, que anirà precedida d'una actuació demostrativa, consistirà en la plantació d'arbres de gran port per desenvolupar la seva funció ombrívola, és a dir, que facin ombra. 

 

Entre altres mesures, també es plantarà una tanca vegetal baixa al voltant de tota la parcel·la, es plantaran arbustos mediterranis en petits parterres, es plantarà vinya emparrada enfiladissa per murs de les façanes i se sembraran llavors de gespa rústica.