L'Amèlia de l'Arboç, de 107 anys, votant a les eleccions generals del 2019

L'Amèlia de l'Arboç, de 107 anys, segueix votant perquè «durant molts anys va estar prohibit»

L'anciana s'ha convertit en la veu dels companys que van lluitar per la democràcia i mai no van poder exercir el dret a vot

N'Amèlia Guardià Andreu, de l'Arboç, celebrarà enguany el seu 108è aniversari, esdevenint la persona més longeva de la demarcació de Tarragona. Una fita que no l'ha fet desistir d'exercir el seu dret a vot en cada cita electoral.

Nascuda el 22 de novembre del 1911, l'Amèlia va votar per primer cop a les eleccions generals de la Segona República Espanyola, l'any 1936, les segones eleccions de l'Estat espanyol en què les dones van poder exercir el seu dret a vot; ja que en les primeres, l'any 1933, encara no havia fet els 23 anys, edat mínima per votar en aquella cita electoral.

Després d'haver votat en les eleccions del febrer del 1936, que van donar la victòria al Front Popular, l'alçament militar dels sublevats franquistes va tallar les ales de la democràcia i la llibertat a l'Estat, imposant 40 anys d'una llarga dictadura, de companys morts i exiliats que mai més tornarien a participar en unes eleccions democràtiques.

La veu dels qui no van poder votar

Amb el retorn de la 'democràcia', i la recuperació del sufragi universal, l'Amèlia tenia clar que no podia renunciar allò que li havia estat arrabassat durant tants anys. Per això, des del 1977, participa en cada cita electoral, convertint-se en tot un exemple de lluita per la democràcia. Quan aquest passat 28 d'abril va tornar a introduir el seu vot a l'urna, acompanyada dels seus besnéts, ho va fer també per totes aquelles persones que durant anys van lluitar per a poder-ho fer en llibertat.

L'Amèlia, que com en totes les cites electorals, també va votar al Referèndum d'Independència de l'1 d'octubre, explica que «Sempre he exercit el meu dret a vot. Durant molts anys va estar prohibit, ara que es pot fer vull votar».

Et pot interessar: