Defensa Animal Rescue, l'ONG que rescata animals atropellats a la carretera

L'entitat, que actua principalment al Penedès, disposa d'una ambulància equipada per tractar els animals ferits

Fa poc més d’una setmana, el cas d’un gos que va ser atropellat a l'N-340 a l’Arboç va causar expectació a les xarxes socials a causa de l’actuació d’un noi que es va quedar amb ell i el va tapar amb la seva jaqueta. Després de dues hores de gestions per evacuar el gos del mig de la carretera, una ambulància va fer acte de presència i se’l va endur cap a una clínica veterinària. Era l’ambulància de l’ONG Defensa Animal Rescue (DAR), que s’encarrega de rescatar els animals que han estat atropellats a la carretera o que són víctimes de maltractaments.

Una ambulància en servei les 24 hores

Aquest cas va treure a la llum l’activitat d’aquesta organització, ubicada a Vilafranca del Penedès, que actua principalment a la zona del Penedès des de fa un any i mig. Disposen d’una ambulància equipada per tractar els gossos i gats que recullen, i estan coordinats amb els Mossos d’Esquadra i el 112 quan hi ha avisos d’animals que estan ferits a la carretera. «Estem en actiu les 24 hores, hi ha setmanes que potser hem de fer tres o quatre sortides i altres amb menys activitat», expliquen els seus responsables a Tarragona Digital.

La seva tasca se centra a recollir tan animals atropellats que han estat abandonats —com el de l’Arboç, que no tenia xip— com animals que sí que tenen amos. «Un cop un gos es va escapar i va ser atropellat a l’autopista, vam rebre l’avís i el vam recollir, i gràcies al xip vam trobar els seus propietaris», expliquen. També poden recollir animals que han mort, i que els seus amos no volen agafar perquè els és massa dolorós, pel lligam que tenen amb l’animal. El servei de recollida té un cost, per bé que és molt econòmic, però varia depèn de la distància que han de recórrer.

Membres de DAR, amb l'ambulància de rescat animal i un gos.
Membres de DAR, amb l'ambulància de rescat animal i un gos. | Defensa Animal Rescue

 

Clínica solidària

Els animals poden ser traslladats a la clínica o hospital que vulguin els seus propietaris. Si estan abandonats, són portats a la clínica de Vilafranca Vet Solidari, amb la qual mantenen una estreta col·laboració. Aquesta és una clínica que ajuda animals ferits que estan abandonats, però també ofereix «preus solidaris» per aquells que tenen dificultats per pagar els tractaments dels seus gossos o gats. A la seu de Vilafranca hi tenen dos quiròfans i diversos laboratoris, i preveuen una ampliació força ambiciosa. L’obertura d’un restaurant al costat suposarà una via per obtenir fons per la clínica, que ja ha obert sucursals a Tarragona i Terrassa.

La Brigada de Protecció Animal

La tercera pota d’aquesta ONG és la Brigada Civil de Protecció Animal, uns voluntaris que actuen en municipis amb els quals s’ha signat un conveni, com ara els de Sant Martí Sarroca o l’Arboç. La brigada ajuda els ajuntaments a elaborar la normativa de tinença animal tenint en compte tots els aspectes legals. També treballen a peu de carrer, informant els propietaris de gossos sobre aspectes com la necessitat de tenir els animals censats i amb xip, i miren de combatre les defecacions a la via pública. De la mateixa manera, recullen gossos abandonats al carrer, que són portats al Centre d’Acollida d’Animals Domèstics (CAAD) del Penedès.

El treball de Defensa Animal Rescue permet que gossos com el que va ser atropellat a l’Arboç puguin rebre un tractament tot i estar abandonats. El gos segueix a les instal·lacions de Vet Solidari a Vilafranca, pendent que se li faci una ressonància que pugui mostrar quina lesió té, ja que, de moment, no pot caminar.

L'ambulància del DAR, davant la clínica Vet Solidari.
L'ambulància del DAR, davant la clínica Vet Solidari. | Defensa Animal Rescue

 


Comentaris