Troben un dofí mort a la platja de Cunit

Els Agents Rurals l'han traslladat al Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) de Bellaterra

Les xarxes socials s’han fet ressò d’una troballa trista i insòlita a la costa del Baix Penedès. Durant el matí d’avui dimarts, 4 de desembre, un exemplar de dofí llistat ha aparegut sense vida a la vora de la platja, entre Cunit i Segur de Calafell.

Segons han explicat els Agents Rurals a TarragonaDigital, l’animal ha estat traslladat al Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) de Bellaterra, al Vallès Occidental, per tal de fer-li la necròpsia i esbrinar les causes de la seva mort.

 

El dofí llistat, un animal eminentment oceànic i tropical

Tal com expliquen des del CRAM, la fundació per a la Conservació i la Recuperació dels Animals Marins, el dofí llistat és una espècie eminentment ocànica i que viu «a les aigües tropicals i temperades càlides dels oceans Atlàntic, Pacífic i Índic». Tot i això, a aquest animal també se'l pot trobar en diversos mars adjacents, com ara el mar Mediterrani.

Segons els biòlegs de la fundació, «es tracta d'una espècia cosmopolita que prefereix les aigües oceàniques molt productives» i, arran d'això, és rar trobar-ne exemplars en aigües poc profundes i properes a la costa. Alhora, no es tenen dades ben definides sobre les migracions del dofí llistat.

El seu estat de conservació és bo, però no val a relaxar-se

Ara per ara, expressen des del CRAM, el dofí llistat no està amenaçat, ja que la seva població continua sent abundant, «amb una estimació de més de 2 milions d'exemplars». Tot i això, és un animal que sempre està exposat a amenaces, com ara la interacció amb les xarxes de pesca, l'escassetat d'aliment a causa de la sobreexplotació pesquera o «l'elevat nivell de contaminants en mars i oceans». Entre els anys 1990 i 1992, sense anar més lluny, els dofins llistats del Mediterrani occidental van patir una greu epidèmia vírica que va posar fi a la vida de més de 1.000 individus.