El Baix Penedès, a la cua de Catalunya en el desplegament de la fibra òptica

La dispersió dels nuclis i l'excés d'urbanitzacions, aspectes que ho compliquen
Desplegament de la fibra òptica a la Bisbal del Penedès. | Ajuntament de la Bisbal del Penedès

 

El Baix Penedès és una de les comarques de Catalunya amb un menor desplegament de la fibra òptica. A finals del 2018, la fibra només s'havia desplegat a un 18% del territori, mentre que la mitjana de Catalunya és d'un 70%. Són dades que ha donat aquest dimarts 14 de maig la Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP), en la presentació de l'Índex 2019 de Competitivitat Comarcal, que mostra les dades del passat 2018.

La comarca ha perdut quatre llocs en el conjunt d'aquest índex que elabora anualment la patronal penedesenca. Una de les causes ha estat el gran retrocés que ha tingut en infraestructures de comunicació i transport, on s'hi inclou el desplegament de la fibra òptica, element essencial perquè noves empreses s'implantin a la comarca. El Baix Penedès ha caigut 13 posicions en aquest àmbit, un fet que contrasta amb l'important avenç que s'ha registrat a la resta del país.

Població dispersa en nuclis no urbans

Des de la FEGP destaquen que aquest baix desplegament de la fibra s'explica per «la dificultat de fer-ho en un context de dispersió de població en nuclis no urbans», segons David Moreno, de l'empresa Activa Prospect que elabora l'índex. El model urbanístic predominant al Baix Penedès, amb moltes urbanitzacions i nuclis allunyats dels espais urbans, compliquen enormement el desplegament de la fibra. «Les urbanitzacions són els llocs més difícils per a fer arribar la fibra», reafirma Moreno.

De retruc, això afecta també els polígons industrials, molts dels quals no tenen aquesta cobertura, a diferència del que passa en altres llocs del territori, com l'Alt Penedès. Aquí, des de la patronal no han volgut estalviar alguna crítica als governants. «A l'Alt Penedès s'ha fet més pressió perquè la fibra arribés als polígons», ha remarcat Isidre Also, secretari general de la FEGP. Un dels casos més reveladors és el d'una vintena d'empreses del polígon La Cometa del Vendrell que s'han unit per contractar un operador que faci arribar la fibra al polígon.   

El desplegament de la fibra òptica és un dels dèficits de la comarca, que frena el desenvolupament econòmic i la implantació d'empreses. Tot i que alguns ajuntaments han mirat de pressionar les grans operadores per revertir la situació, això no està sent senzill. A Calafell, l'Ajuntament va admetre fa poques setmanes que no s'estaven complint les previsions ni el calendari anunciat. Municipis com Albinyana o la Bisbal del Penedès també han començat a fer el desplegament aquest any.

"Es viurà una 'supernit' a la Biblioteca de la Bisbal del Penedès" "GRAN NOTÍCIA: La troballa arqueològica que s'ha fet a Calafell!"