Una autocaravana en un municipi del litoral.

El turisme d'autocaravana, una oportunitat que el Baix Penedès no vol deixar passar

Set municipis de la comarca s'adhereixen a la Xarxa d'Àrees d'Autocaravanes del Penedès

Els efectes de la pandèmia del coronavirus han impulsat noves maneres de viatjar i fer turisme. Entre elles, una de les que ha experimentat un ascens més gran ha estat la del turisme d’autocaravanes, o turisme ‘camper’. Tot i que aquesta modalitat ja creixia abans de la pandèmia, encara s’ha disparat més durant l’últim any.

En aquest context, diferents municipis han començat a treballar per poder acollir aquests visitants, mirant d’oferir els serveis que necessiten. Una de les comarques que està decidida a no perdre aquest tren és el Baix Penedès, que ha vist aquest turisme com una oportunitat.

Set municipis, en un projecte comú

El Consell Comarcal del Baix Penedès ha liderat un projecte per fer diverses àrees per a autocaravanes a la comarca. En total s’han sumat al projecte set dels catorze municipis. Aquests són els de Cunit, l’Arboç, la Bisbal del Penedès, Sant Jaume dels Domenys, Albinyana, Bonastre i Banyeres del Penedès.

Gràcies a una subvenció de 56.000 euros de la Diputació de Tarragona, aquests municipis podran adequar un espai perquè serveixi d’àrea per a les autocaravanes. A més a més, el Consell s’ha adherit a la Xarxa d’Àrees d’Autocaravanes del Penedès, integrada per dotze municipis de l’Alt Penedès. Això permetrà fer una promoció conjunta del territori com a destinació única.

Una autocaravana estacionada en un municipi de costa.
Set municipis del Baix Penedès formen part del projecte. | Àngel Ullate

Les àrees per a autocaravanes

El president del Consorci de Promoció Turística del Penedès, Ramon Riera, ha explicat que s’havia detectat que faltaven «infraestructures per acollir aquest turisme» al Penedès. Per això es va impulsar aquesta xarxa, que ajuda a donar «vida i activitat» als pobles del territori.

Núria Sala, directora del consorci, ha explicat que aquestes àrees tenen una capacitat per acollir entre cinc i deu autocaravanes. Així es vol evitar causar «un gran impacte» als municipis. Són zones públiques i gratuïtes on hi ha taules per fer pícnic, arbrat i on es gestionen les aigües grises i negres.

«Són espais de pas, per descobrir el territori, amb la qual cosa els vehicles no hi poden estar més de 48 hores», ha remarcat Sala. Un cop s’hagi rebut la subvenció de la Diputació, seran els ajuntaments els que faran els tràmits per ubicar aquestes àrees als seus municipis. El conseller de Turisme, Jaume Casañas, s’ha mostrat convençut que en el futur altres ajuntaments s’afegiran al conveni.