El Baix Penedès, l'última parada de la corona metropolitana de Barcelona

Des de la comarca reclamen tenir veu en la presa de decisions del Pla Estratègic Metropolità
Imatge d'arxiu de la platja de Cunit. | Ajuntament de Cunit
 

Un estudi recent de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) apuntava que el Vendrell i Calafell eren dues de les sis principals destinacions catalanes que tenien els ciutadans de Barcelona. L’estudi, que agafava com a referència els senyals dels telèfons mòbils, venia a corroborar una cosa que des del Baix Penedès ja fa temps que se sap, que la comarca ha esdevingut, a poc a poc, l’última parada de la corona metropolitana de Barcelona.

El Baix Penedès, àrea metropolitana?

La mobilitat entre l’àrea metropolitana i el Baix Penedès és intensa des de fa dues dècades. Les bones connexions per carretera —amb dues autopistes— i per tren han comportat que la població de la zona de Barcelona s’hagi desplaçat, progressivament, cap a la comarca. «El gran creixement que el Vendrell ha tingut des de l’any 2000 és bàsicament de gent de l’àrea metropolitana, és evident que, a efectes de població, som l’última parada de la corona metropolitana», afirma l’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez.

El batlle vendrellenc destaca que la dinàmica de moviments entre la comarca i Barcelona «no és tant de segones residències com pot ser en altres llocs de Catalunya, sinó que molta d’aquesta gent està aquí tot l’any, encara que després pugui treballar a l’àrea metropolitana». En els últims vint anys, el Vendrell ha duplicat la seva població per aquest fet, passant dels 20.000 als 40.000 habitants, unes xifres que encara es disparen més a l’estiu, arribant als 90.000.

Vista del Vendrell. | BP Diari

Una cosa similar passa a Cunit, un municipi que té 13.000 empadronats però amb una població que a l’estiu pot arribar als 35.000 habitants. En un article recent, el regidor de Turisme i Patrimoni, Jaume Casañas, destaca que la zona marítima del Baix Penedès «té un funcionament molt marcat pel fet metropolità i les seves dinàmiques», però afegeix que aquest comportament ja es comença a notar també a l’interior de la comarca, en pobles amb moltes «urbanitzacions on les segones residències es transformen en primeres residències». Casañas admet que, de cara al futur pròxim, «la força i les dinàmiques metropolitanes seran fortes, intenses i silencioses».

Tenir veu a l’àrea metropolitana

Davant aquesta situació, l'alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, té molt clar que, si ja no ho és ara, en un futur pròxim «el Baix Penedès acabarà sent part de l’àrea metropolitana». Per aquest motiu, creu que és vital que la comarca tingui veu als estaments metropolitans on es prenen les decisions. «Ara mateix tenim els efectes, però no comptem amb la planificació, amb el qual ens manquen els serveis», conclou Martínez.

El mateix pensa Jaume Casañas, que aposta per tenir «un govern regional que pugui tractar amb el govern de l’àrea metropolitana». «Cal que la nostra comarca formi part dels treballs d’elaboració de les estratègies metropolitanes de Barcelona, senzillament per defensar la nostra comarca i la nostra manera d’entendre el fet metropolità des de la nostra comarca», resumeix Casañas en el seu article.

 

La relació amb els nous veïns

Una conseqüència que ha comportat aquesta evolució és l’augment de població constant que ha tingut el Baix Penedès les dues últimes dècades, amb l’arribada de ciutadans de la corona metropolitana barcelonina. Un dels reptes és la integració d’aquests nous veïns a les diferents localitats, per tal que aquestes no s’acabin convertint només en ciutats-dormitori.

«Cal tenir xarxes per integrar tots els ciutadans que s’acaben quedant a viure aquí, i això es pot fer amb elements com la biblioteca, els carnavals o els balls populars», apunta Jaume Casañas. El regidor afegeix que durant l’últim confinament, «molts d’aquests nous veïns van descobrir el municipi, ja que no es podien desplaçar a l’àrea metropolitana». En aquest sentit, Casañas apunta que, davant la por a un nou confinament, «està creixent la demanda de pisos i l’empadronament al municipi, una cosa que caldrà gestionar bé».

Des del Vendrell, Kenneth Martínez creu que la integració d’aquests nous ciutadans «requereix temps i depèn de les circumstàncies de cadascú, però àmbits com el de les escoles ajuden molt». El Vendrell també ha notat aquest increment de l’empadronament a la ciutat arran de la pandèmia.

"Un nou greuge: Dues hores per anar del Baix Penedès a Barcelona per obres a l'R-4" "Registren una iniciativa al Parlament per a la Vegueria del Penedès"