Calafell enceta dues setmanes dedicades al xató

Les Jornades Gastronòmiques del Xató i la Xatonada, els actes destacats

 

Calafell enceta dues setmanes dedicades al xató, un dels plats més típics del Penedès. Aquest diumenge 24 de març, el municipi celebrarà la seva 18a Xatonada Popular a partir de les deu del matí al costat de la Confraria de Pescadors. Aquest any hi haurà més de 750 racions de xató que es posaran a la venda, acompanyades amb vi de la Denominació d'Origen Penedès, a un preu de set euros.

A la zona hi haurà un espai de degustació de xató on hi seran presents els restaurants A Can Pilis, Casa Pedro i Eusebio. També es farà un taller per als més petits, perquè aprenguin a fer xató de la mà dels Mestres Xatonaires. Tot acompanyat de la música i l'espectacle de la companyia Ai Carai!.  Calafell forma part de la Ruta del Xató des de l'any 2001, on també hi són els municipis del Vendrell, Sitges, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú.

Les Jornades Gastronòmiques del Xató

A més a més de la Xatonada Popular, Calafell viu des del passat diumenge 17 de març la vuitena edició de les Jornades Gastronòmiques del Xató, que s'allargaran fins al diumenge 31 de març. Aquesta és una iniciativa impulsada des de la regidoria de Turisme de l'Ajuntament de Calafell, en la qual hi prenen part els restaurants A Can Pilis, Casa Pedro, Eusebio, l'Estany, La Mar de Fons i Vell Papiol. Tots oferiran menús amb aquest plat com a protagonista principal.

Aquest plat típic del Penedès està elaborat amb escarola, bacallà, anxoves, aladrocs, oliva arbequina i la salsa xató, que és el condiment que se li afegeix a l'amanida i la transforma en un plat amb caràcter, original i molt saborós que pot degustar-se en molts llocs de Calafell. A més de la nyora, la recepta del xató es completa amb pa fregit, pebre blanc i vermell, tomàquets, oli i vinagre. La tradició calafellenca dicta que l'escarola no s'ha de menjar sola, ja que cal acompanyar-la amb aliments com a mongetes o la botifarra negra, dos elements destacats del repertori gastronòmic català.

També et pot interessar: