Treballadors d'EcoBP fant la recollida de residus al Vendrell.

Calafell també recuperarà la gestió directa de la recollida de residus

Era un dels deu municipis que tenia el servei mancomunat al Consell Comarcal

Es comencen a aclarir incògnites sobre el futur del servei de recollida de residus al Baix Penedès, pocs mesos abans que finalitzi el contracte de vint anys que deu municipis van formalitzar amb l'empresa EcoBP a través del Consell Comarcal del Baix Penedès. Des de l'Ajuntament de Calafell ja han avançat que no continuaran amb el projecte mancomunat, i que recuperaran la gestió directa d'aquest servei.

A principis d'aquest any, l'alcalde de Calafell, Ramon Ferré, ja va deixar la porta oberta a remunicipalitzar el servei un cop s'extingís el contracte, per vincular-lo al de la neteja viària, que el consistori també ha recuperat de cara al 2021. Finalment, al ple del passat 17 de desembre el govern local va confirmar que a partir del pròxim mes d'abril «també es remunicipalitzarà el servei de recollida de brossa», en el moment que s'extingeixi l'actual contracte comarcal.

Dubtes sobre el projecte mancomunat

La decisió de Calafell pot suposar un cop pel projecte mancomunat, ja que és el segon municipi més gran del Baix Penedès. El contracte amb EcoBP va ser subscrit el 2001 per deu dels catorze municipis del Baix Penedès. Vint anys després, els resultats han estat discrets, raó per la qual diversos ajuntaments han mostrat els últims anys els seus dubtes sobre si s'havia de mantenir aquest servei mancomunat o es remunicipalitzava. 

Cunit i Calafell són dos dels ajuntaments que havien expressat aquests dubtes, però també ho va fer l'Ajuntament del Vendrell. El regidor d'Hisenda, Baltasar Santos, va admetre en un ple de principis del 2020 que el servei que estava prestant EcoBP «no era el millor del món» i emplaçava els diferents partits a decidir què calia fer el 2021. Tot i això, l'alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, va assegurar que el consistori estava disposat a mantenir el servei mancomunat, però que calia fer diverses millores.

Recuperació de la neteja viària

La decisió de Calafell arriba just quan s'ha confirmat la recuperació de la gestió directa del servei de neteja viària, del qual se'n farà càrrec l'empresa pública municipal Calafell Empresa Municipal de Serveis SA (CEMSSA). El cost del nou servei serà de 2,3 milions d'euros anuals, amb un estalvi previst de 800.000 euros. El personal fix de la concessionària passarà a formar part de l'empresa municipal. 

El tinent d'alcalde d'Ecologia Urbana, Aron Marcos, creu que amb la remunicipalització hi haurà «una millora del servei», ja que estarà «més adaptat a la realitat actual del municipi, amb més mitjans i personal», i vindrà acompanyat d'una «millora tecnològica, amb nova maquinària», esdevenint «més eficient ambientalment».