Calafell tindrà una aportació extra de sorra per pal·liar els efectes dels últims temporals

El Vendrell plantarà lliris de mar a la zona de Cala Berenguer
Una de les platges de Calafell. | Ajuntament de Calafell
 

Els últims temporals que han afectat el litoral baixpenedesenc han tornat a tenir un fort impacte a les platges del Vendrell i Calafell. Diverses d'elles han quedat molt reduïdes, especialment la zona de Cala Berenguer, al Francàs, amb el qual els dos consistoris han començat a treballar amb el Servei de Costes de l'Estat per pal·liar els efectes de les llevantades. A Calafell, l'Ajuntament ha anunciat que hi haurà una aportació extra de sorra a la primavera, que es traslladarà a ponent des del Port de Segur.

 

Una aportació de sorra més gran

L'actuació es farà a la primavera, per evitar que nous temporals tornin a menjar-se les platges, però des del consistori ja han avançat que l'aportació de sorra serà superior a la que es fa cada any, i que aquesta provindrà d'un dragatge que es farà a la bocana del Port. Aquesta és una actuació independent del projecte de recuperació natural mitjançant les dunes que farà Calafell, i que serà finançat per Costes.

 

L'alcalde, Ramon Ferré, ha destacat que la recuperació dunar «és l'única solució real per consolidar les platges», però ha admès que és un projecte «a mitjà i llarg termini» i que, mentrestant, s'han de continuar fent «aportacions de sorra com les dels darrers anys». Calafell també treballa en un projecte que consisteix en l'acumulació de vegetació marina per aturar l'erosió de les platges. El consistori busca finançament per dur-lo a terme, ja que calen 130.000 euros.

 

Lliris de mar al Francàs

Per altra banda, el Servei de Costes també treballa per reforçar el talús de la platja del Francàs, a la zona de Cala Berenguer, de manera que es pugui frenar l'erosió de la platja. Aquesta és una de les zones que cada hivern queda més afectada, amb alguns trams on la platja arriba a desaparèixer del tot. L'Ajuntament del Vendrell ha anunciat que, en col·laboració amb el Geven, plantarà lliris de mar en aquesta zona, ja que és una espècie que ajuda als ecosistemes de la platja