Imatge de la cruilla de La Miralba a La Bisbal del Penedès

La Bisbal del Penedès instal·larà càmeres de vigilància als carrers del municipi

El projecte servirà per reduir la delinqüència als carrers i per facilitar la feina d'investigació als Mossos d'Esquadra

La Bisbal del Penedès  incorporarà càmeres de vigilància als carrers del municipi. Així ho ha decidit la Junta de govern local, que el passat 24 d'agost va aprovar la convocatòria de licitació per contractat a l'empresa que s'encarregui del subministrament, instal·lació i manteniment de dispositius de videovigilància fixos.

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

Aquesta mesura s'ha plantejat amb la intenció d'assolir diversos objectius, assegurar la convivència ciutadana, posar fi a la  violència  així com prevenir la comissió de delictes i infraccions relacionades amb la seguretat pública, com són els robatoris i les  ocupacions il·legals.

Aquest nou sistema serà beneficiós per a la ciutadania però també per als cossos de seguretat, tal com ha explicat el regidor de Seguretat Ciutadana, Fèlix Villazán, el sistema «també servirà perquè els Mossos d’Esquadra puguin investigar possibles infraccions civils o penals i, en casos que es produeixin alteracions i desordres greus de la seguretat ciutadana, es podran fer servir les imatges obtingudes com a prova».

Es licitaran dos lots

Per tal de  repartir  millor les tasques que es desenvoluparan dins aquest nou sistema de vigilància, l'Ajuntament de la Bisbal del Penedès ha elaborat dos lots amb dos  pressupostos  diferents, que delimitaran els diferents tipus de controls.

El primer lot constarà de sis punts de lectura de vehicles, amb el seu debut subministrament, instal·lació i manteniment, i l'import d'aquest primer lot serà de 114.690,41 euros. Aquest primer equipament estarà format per una càmera d’entorn i un armari exterior, amb les característiques tècniques que es detallen a la clàusula.

El segon lot servirà per certificar els  sis punts  de control, on se li ha destinat una partida de 9.071,37 euros. Després d'haver instal·lat les càmeres, es realitzarà una prova de fiabilitat per comprovar i certificar el correcte funcionament de cada dispositiu.

Un pla d'acció repartit en tres anys

La  inversió total  destinada per a l'obra és de 123.761,78 euros, que serà repartida en tres anys, 2020, 2021, i 2022.

L'any 2020 s'instal·laran dues càmeres, una a l’entrada del  Priorat, a la cruïlla que va a les dues parts del Priorat, i una en un dels accessos a La Miralba. La inversió d'aquesta primera acció serà de 46.000 euros.

L'any següent, el 2021, s’instal·laran dues càmeres més, una a l’entrada de la Miralba i una altra
en una de les entrades a Can Gordei. Per últim, l'any 2022 s'instal·larà la darrera partida de càmeres, una a l’altra entrada de Can Gordei i una a l’entrada de l’Esplai.

Col·laboració amb la Generalitat

L'Ajuntament de la Bisbal  ha detallat que el consistori no tindrà accés a les imatges, sinó que seran gestionades íntegrament pels Mossos d'Esquadra i la Direcció General de la Policia, que serà la titular de les imatges que s'obtinguin.

La utilització d’aquests equips estarà regulada per la Llei orgànica 4/1997, de 4 d’agost, per la qual es regula la utilització de càmeres de vídeo per gravar imatges i el seu posterior tractament.

Tota aquesta normativa s'inclou també dins el conveni de col·laboració que el novembre del 2019 entre l'ajuntament i el Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya, en què es va elaborar un projecte pilot  en matèria de videovigilància entre la Generalitat i el cos dels Mossos d'Esquadra.

Tota aquesta inversió s'ha pogut materialitzar ara, perquè el municipi ja disposa de fibra òptica, un requeriment  imprescindible  per poder transmetre les dades al servidor de la Direcció General de la Policia.

Villazán ha detallat que «els equips funcionaran les 24 hores amb una mitjana de temps real de consulta de placa de vehicle inferior a 1 segon». Per a totes les empreses interessades, així com consultar tota la informació i les bases de la convocatòria, es pot visitar el perfil del contractant.