Pau Casals dirigint la seva orquestra en un assaig.

Mantenint viu el somni de Pau Casals

Concerts i exposicions commemoren el centenari de l'orquestra que va impulsar el Mestre

Aquest any 2020 es commemora el centenari de l'Orquestra Pau Casals, que el Mestre va impulsar després de tornar a Catalunya el 1919 des dels Estats Units, on va viure durant uns anys. L'efemèride se celebrarà amb diversos concerts i exposicions per tot el país, que han estat presentats aquest dilluns 2 de març a Barcelona. Destaquen els tres concerts que es faran el juny a L'Auditori de Barcelona, a càrrec de l'orquestra de Salzburg, la de París i The Orquestra of The Age of Enlightenment.

El dia exacte que es compliran els cent anys del concert inaugural de l'orquestra, el 13 d'octubre, també es farà una altra actuació al Palau de la Música, que anirà a càrrec de l'Orquestra Simfònica Camera Musicae, sota la direcció de Salvador Mas. Tot i això, el primer acte del centenari tindrà lloc el 17 de juny al CaixaForum de Barcelona, amb un acte-concert que comptarà amb la presència de la viuda de Casals, Marta Casals Istomin. L'OBC, per la seva banda, dedicarà dos concerts de la seva temporada al centenari i el febrer del 2021 farà una gira per Catalunya.

Actes al Vendrell

El Vendrell, la vila nadiua de Pau Casals, també celebrarà amb diversos actes el centenari de l'orquestra. El 10 de juliol es farà un gran concert a la plaça Nova, per recordar el que Casals va dirigir el mateix dia de l'any 1927, amb motiu de l'homenatge que el Vendrell va fer al Mestre. El concert serà també de l'Orquestra Simfònica Camera Musicae, aquest cop dirigida per Jordi Mora. Serà un concert gratuït amb una selecció de les obres que habitualment dirigia el Mestre.

El Museu Pau Casals inaugurarà el mes d'octubre una exposició centrada en l'Orquestra Pau Casals, que es complementarà amb una mostra al Museu de la Música de Barcelona. També s'ha programat una gira de concerts d''El Pessebre' de Pau Casals i Joan Alavedra, tant a nivell nacional com internacional, que se celebrarà durant les festes de Nadal a Malines i Brussel·les (Bèlgica), Lleida, Vic i Barcelona.


Comentaris