Acte d’inauguració de la plaça dedicada a Benvingut Socias.

Es compleixen 70 anys de l'homenatge al músic i compositor vendrellenc Benvingut Socias

L'Arxiu Comarcal ha finalitzat l'inventari del seu fons documental

Aquest passat mes de gener de 2021 s'han complert 70 anys de l'homenatge que el Vendrell va fer al músic i compositor Benvingut Socias (1877-1952), en reconeixement a la seva trajectòria musical. L'efemèride arriba just quan l'Arxiu Comarcal del Baix Penedès ha finalitzat l'inventari del seu fons documental, que es pot consultar al portal Arxius en línia.

L'homenatge del gener de 1951 va ser impulsat per un grup de vendrellencs i la societat coral de la Lira Vendrellenca, amb el patrocini de l'Ajuntament del Vendrell, com una mostra d'agraïment per les moltes col·laboracions del músic en favor de la vila. Des del consistori es va decidir fer una aportació de 2.000 pessetes per als actes i es va donar el nom del mestre a la plaça de la Palla.

 

Dos dies d'actes

Els actes es van fer els dies 19 i 21 de gener. El primer va comptar amb un concert de l'Orquestra Professional de Càmera dirigida per Enric Casals, que va interpretar dues obres de Benvingut Socias, la 'Suite en fa per a orquestra' (1905) i la sardana 'Planyívola' (1908). El segon dia, el 21 de gener, es va fer una missa a l'església parroquial en memòria de la seva difunta esposa, Blanca Bonastre Jiménez (Sevilla, 1875- el Vendrell, 1944) en el transcurs de la qual es van interpretar obres religioses de Socias.

Tot seguit es va nomenar el compositor com a fill predilecte de la vila, alhora que es col·locava un bust seu a la sala de plens de l'Ajuntament, que era obra de l'escultor Joan Borrull. Després es va descobrir la placa amb el nom de la nova plaça vendrellenca. El fons documental que ha presentat ara l'Arxiu Comarcal està format per diversa documentació sobre l'activitat personal i professional de Benvingut Socias, destacant un diari personal i la correspondència emesa i rebuda al llarg de la seva vida amb personalitats i amistats del món musical.