El violoncel·lista Damian Martínez homenatja el Mestre al disc 'Spirit of Casals'

L'àlbum de l'intèrpret valencià i l'OBC es presenta a l'Auditori de Barcelona
Pau Casals. | BP Diari

 

El violoncel·lista valencià Damian Martínez ha fet el seu particular homenatge a Pau Casals amb el disc ‘Spirit of Casals’ (Warner Classics). L'àlbum sorgeix de «la passió, el respecte i l'admiració» que Martínez sent per la figura de Casals, en declaracions que el violoncel·lista ha fet a l'ACN. El disc ha estat gravat junt amb l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), i serà presentat el 19 de setembre a l'Auditori de Barcelona, el mateix lloc on va ser enregistrat el juny del 2017.

 

'Spirit of Casals' està format per dues obres per a violoncel poc conegudes i que tenen lligams amb el músic del Vendrell, el «Concerto Ballata», d’Alexander Glazunov, i les «Nocturnes Porgugueses», del seu deixeble Gaspar Cassadó. També s'hi pot trobar la sardana de Pau Casals «Sant Martí del Canigó». Amb el disc, Martínez fa el seu homenatge a Pau Casals, de qui opina que ha estat «un dels grans mites del violoncel i per a tots els violoncel·listes és sempre una inspiració».

 

Composicions amb vincles amb Pau Casals

La idea del disc 'Spirit of Casals' va sorgir quan va descobrir el «Concerto Batalla», una peça dedicada a Pau Casals del compositor rus Alexander Glazunov, força poc coneguda. A partir d'aquí va decidir fer un disc amb peces que tinguessin vincles amb la figura del Mestre, com les «Nocturnes Portugueses», composades pel deixeble de Casals Gaspar Cassadó. El disc el va completar amb la sardana «Sant Martí de Canigó», una peça que Martínez troba «fabulosa i representativa del caràcter i personalitat de Pau Casals».

 

Damian Martínez ha format part de l’Orquestra de Ràdio Televisió Espanyola (ORTVE) i l’OBC (2001-2005), ha actuat amb grans mestres de la direcció, com Ros Marbà o Penderecky, ha compartit escenari amb grans músics i és, des de fa anys, professor dels centres superiors de música Esmuc i Musikene.