Pla obert d'una professora de l'INS Andreu Nin del Vendrell impartint classe mentre utilitza una mascareta transparent.

Ensenyament alerta a les escoles del Vendrell que les mascaretes transparents no estan homologades

L'Ajuntament del Vendrell les va repartir als centres per millorar la comunicació

Les mascaretes transparents que l'Ajuntament del Vendrell va repartir al professorat del municipi no estan homologades i només s'haurien de fer servir en ocasions puntuals. Així ho ha indicat el Departament d'Ensenyament, després que l'Ajuntament repartís 400 d'aquestes mascaretes als centres escolars amb l'objectiu de millorar la comunicació entre els docents i els alumnes.

Ensenyament, d'acord amb un informe del Departament de Treball, ha alertat els directors que el seu ús no garanteix una protecció efectiva als usuaris davant la Covid-19 i no es pot portar durant més de 40 minuts seguits. Únicament es pot fer servir puntualment i amb precaucions addicionals com pantalles facials i mantenint la distància.

El director territorial d'Ensenyament al Camp de Tarragona, Jean Marc Segarra, ha agraït la «bona voluntat» i la «intenció» de l'Ajuntament del Vendrell de col·laborar aportant les mascaretes però, amb l'informe de l'Institut Català de Seguretat i Salut Laboral a la mà, remarca que en cap cas pot substituir les homologades per evitar el contagi de coronavirus a les aules dels centres educatius.

Segarra ha indicat que les mascaretes transparents s'haurien de considerar com a «semimàscares facials» i que no és aconsellable que s'utilitzin durant més de 40 minuts seguits ni tampoc de manera habitual. Es descarta, així, que la mascareta de la marca MaskEpi i proporcionada pel consistori, que segons Treball no és un equip de protecció individual (EPI) ni un producte sanitari, contribueixi a solucionar els problemes de comunicació a l'aula. No només en els casos de classes de llengua, on es important la pronunciació i la visualització dels llavis, o per a alumnes amb necessitats especials. De fet, ha explicat que de moment no hi ha cap mascareta transparent homologada al mercat, tot i que Ensenyament està mirant de trobar alternatives.

D'altra banda, des dels centres escolars vendrellencs han explicat que aquestes mascaretes transparents les utilitzen en ocasions puntuals i mantenint la distància física, sobretot a les classes de llengua o en aquelles aules hi ha algun alumne amb alguna disfunció auditiva. Per la seva banda, els alumnes han agraït aquestes mascaretes i asseguren que la comunicació millora de manera important.


Comentaris