L'esquerra independentista del Baix Penedès no creu en les «indústries nétes»

El col·lectiu refusa les polítiques industrials, que veu com a causants de la crisi climàtica
Membres de l'esquerra independentista del Baix Penedès. | BP Diari

 

Amb motiu de la Vaga Mundial pel Clima que s'ha impulsat per aquest divendres 27 de setembre, l'esquerra independentista del Baix Penedès (EIBP) ha elaborat un manifest en el qual focalitzen els elements que identifiquen com a causants d'aquesta situació d'emergència climàtica. El col·lectiu carrega contra el «capitalisme globalitzador» i la «civilització industrial capitalista», un model que creuen que «ha extremat l'explotació de la natura» i de «les classes treballadores, per mantenir el creixement econòmic».

 

En aquest sentit, reneguen de definicions com la de «capitalisme verd», que pensen que és un intent «de les oligarquies econòmiques de mostrar-se ambientalment compromeses en la lluita contra el canvi climàtic», però que en cap cas s'han materialitzat «en un canvi profund de les lògiques extractivistes del capitalisme». Amb termes com «indústries netes» i etiquetes com «renovable» o «verda», l'esquerra independentista creu que hi ha l'objectiu de «vendre un ecologisme liberal que, el que vol en realitat, és treure un rendiment de la crisi climàtica».

 

L'explotació del Baix Penedès

El col·lectiu també posa la lupa en la situació a Catalunya, afirmant que els diferents governs autonòmics «s'han mostrat incapaços de portar a terme una política efectiva contra la crisi ecològica i climàtica» i han esdevingut «elements necessaris per enfortir les polítiques extractivistes que, pam a pam, esmicolen i exploten el nostre territori en benefici de les oligarquies econòmiques».

 

Aquí és quan l'EIBP remarca la situació que pateix la comarca, lamentant els «anys d’especulació sense fre que han portat com a conseqüència el desballestament del territori tant a la costa com a l’interior». Una especulació que al Baix Penedès ha comportat les «construccions sense lògica a la façana marítima», l'extensió «sense cap control ni serveis» de les urbanitzacions d’interior, i la proliferació de polígons industrials que «han esdevingut cementiris de ciment i asfalt per la manca d’activitat industrial».

 

Per tot això, l'esquerra independentista del Baix Penedès renega d'aquest model, que assegura que demana «grans quantitats de recursos» i afirma que «la robòtica, la logística o la tecno-ciència no és la salvació». Des del col·lectiu han fet una crida a la població a sumar-se a les manifestacions que es faran a Tarragona o a Barcelona aquest divendres a la tarda

 

També et pot interessar: