Posen a punt els gegants nous de l'Arboç pel seu 35è aniversari

L'artista local Joan Tuset s'encarrega de repintar-los i retocar-los
Els gegants nous de l'Arboç. | Ajuntament de l'Arboç

 

Amb motiu del seu 35è aniversari, els gegants nous de l'Arboç estan sent objecte d'una posada a punt, al taller de l'artista local Joan Tuset. Les millores consisteixen en un nou repintat, amb pintura a l'oli, que farà que el gegant Chabran i la geganta Llúcia llueixin més per la Festa Major de l'Arboç. També aquest any coincideix que el Ball de Gegants commemora el desè aniversari de la seva estrena.

L'actuació que s'està fent amb els gegants nous ja es va fer l'any passat amb els nans, el vell, la vella, l'antipàtic i el rialler, amb motiu del seu 75è aniversari. L'activitat gegantera de l'Arboç es remunta a l'any 1770, i se'n té constància per una referència a les 'Notes històriques de la parròquia i vila d'Arbós', de Mossèn Gaietà Viaplana i Cornet. Allà es parla de la processó del Santíssim del 23 de gener del 1770, on hi van prendre part els gegants, i els flabiols i tamborins.

 

Els gegants antics, del 1827 

Els gegants nous van estar precedits per uns altres molt més antics, que es van estrenar el 1827. La Llúcia simbolitza la figura d’una comtessa barcelonina, mentre que el Chabran rep el nom d'un general francès que comandava les tropes de Napoleó durant la Guerra del Francès, el 1808, i que es va caracteritzar per la seva crueltat envers la vila de l'Arboç. Els dos gegants estan catalogats com a Peces de Patrimoni per part de la Generalitat de Catalunya.

L'any 1995, el Centre de Restauració de Béns Mobles va assumir oficialment la seva restauració. Onze anys abans, el 1984, els gegants van ser substituïts per una rèplica exacta construïda per Xavier Jansana, que són els gegants nous. La còpia era més lleugera i comptava amb algunes modificacions en la seva estructura interna perquè els gegants fossin més manejables. Aquesta nova parella és la que actua dins i fora de la població, i només es fa ús dels gegants vells per a ocasions especials, com la Festa Major.

També et pot interessar:

"El govern del Vendrell defensa que amb els càrrecs de confiança es millorarà «l'eficiència»" "🔴ALERTA: Intent d'agressió sexual a una noia al Vendrell per Festa Major"