GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

La mostra 'Els Logicofobistes' de la Fundació Apel·les Fenosa surt de Catalunya

L'exposició s'inaugura al Museu Patio Herreriano de Valladolid
'Dona Impúdica', d'Àngel Planells. | Ajuntament del Vendrell

 

L’exposició 'Els Logicofobistes' de la Fundació Apel·les Fenosa del Vendrell comença la seva itinerància fora de Catalunya, amb una estada al Museu Patio Herreriano de Valladolid a partir del dijous 13 de setembre. Aquest museu té una important col·lecció dedicada al surrealisme. La mostra, que es podrà veure a la ciutat fins al 16 de novembre, es complementarà amb els dons de les seves obres, on figuren Salvador Dalí i Joan Miró.

 

Inaugurada al Vendrell fa dos anys, aquesta exposició surrealista ha viatjat per diversos museus catalans i va ser finalista de les millors exposicions del 2017, segons l’Associació de Museòlegs Catalans. L’exposició reconstrueix l’exposició 'Logicofobista' que es va fer a Barcelona el maig del 1936, a la llibreria Catalonia, i que es va veure interrompuda per l'esclat de la Guerra Civil espanyola.

 

Identificar obres i artistes desconeguts

La mostra actual vol identificar les obres desaparegudes, així com de la descripció de la personalitat d'alguns dels logicofobistes, que encara són desconeguts. El Grup Logicofobista va crear-se amb motiu de la visita de Paul Eluard a Barcelona el gener del 1936, per fer unes conferències relacionades amb l’exposició de Picasso a Barcelona. El poeta francès va tenir oportunitat de connectar amb un grup de joves artistes que s’aplegaven amb el nom de 'Logicofobistes'. El projecte havia de tenir una exposició a Barcelona i després una itinerància a Madrid i a Tenerife.

 

Entre els artistes hi havia dos deixebles d’Àngel Ferrant, Ramon Marinel·lo i Jaume Sans, dos artistes del nucli avantguardista lleidatà, l’escultor Leandre Cristòfol i el pintor Antoni G. Lamolla, pintors surrealistes de l’òrbita daliniana empordanesa, com Àngel Planells i Joan Massanet, el pintor Artur Carbonell, de Sitges, dos íntims col·legues de Viola Gamón, Remedios Varo i Esteve Francès, i dos artistes poc coneguts, com A. Gamboa-Rothwoss de Sabadell i Nadia Sokolova. També hi van participar artistes de l’escena madrilenya, com Àngel Ferrant i Maruja Mallo, i de l’escena canària com Juan Ismael.