Tarragona Digital

Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

PREVISIÓ MÉTEO

Alerta per pluges a gran part de Tarragona aquest dijous

PORTADES

Les portades d'avui dijous, 15 de novembre

La mostra 'Els Logicofobistes' de la Fundació Apel·les Fenosa surt de Catalunya

L'exposició s'inaugura al Museu Patio Herreriano de Valladolid
'Dona Impúdica', d'Àngel Planells. | Ajuntament del Vendrell

 

L’exposició 'Els Logicofobistes' de la Fundació Apel·les Fenosa del Vendrell comença la seva itinerància fora de Catalunya, amb una estada al Museu Patio Herreriano de Valladolid a partir del dijous 13 de setembre. Aquest museu té una important col·lecció dedicada al surrealisme. La mostra, que es podrà veure a la ciutat fins al 16 de novembre, es complementarà amb els dons de les seves obres, on figuren Salvador Dalí i Joan Miró.

 

Inaugurada al Vendrell fa dos anys, aquesta exposició surrealista ha viatjat per diversos museus catalans i va ser finalista de les millors exposicions del 2017, segons l’Associació de Museòlegs Catalans. L’exposició reconstrueix l’exposició 'Logicofobista' que es va fer a Barcelona el maig del 1936, a la llibreria Catalonia, i que es va veure interrompuda per l'esclat de la Guerra Civil espanyola.

 

Identificar obres i artistes desconeguts

La mostra actual vol identificar les obres desaparegudes, així com de la descripció de la personalitat d'alguns dels logicofobistes, que encara són desconeguts. El Grup Logicofobista va crear-se amb motiu de la visita de Paul Eluard a Barcelona el gener del 1936, per fer unes conferències relacionades amb l’exposició de Picasso a Barcelona. El poeta francès va tenir oportunitat de connectar amb un grup de joves artistes que s’aplegaven amb el nom de 'Logicofobistes'. El projecte havia de tenir una exposició a Barcelona i després una itinerància a Madrid i a Tenerife.

 

Entre els artistes hi havia dos deixebles d’Àngel Ferrant, Ramon Marinel·lo i Jaume Sans, dos artistes del nucli avantguardista lleidatà, l’escultor Leandre Cristòfol i el pintor Antoni G. Lamolla, pintors surrealistes de l’òrbita daliniana empordanesa, com Àngel Planells i Joan Massanet, el pintor Artur Carbonell, de Sitges, dos íntims col·legues de Viola Gamón, Remedios Varo i Esteve Francès, i dos artistes poc coneguts, com A. Gamboa-Rothwoss de Sabadell i Nadia Sokolova. També hi van participar artistes de l’escena madrilenya, com Àngel Ferrant i Maruja Mallo, i de l’escena canària com Juan Ismael.

Comentaris