ALERTA

Un detingut al Vendrell per un possible cas de violència masclista

El ple del Vendrell rebutja una moció per exigir «l'alliberament dels presos polítics catalans»

El vot de qualitat de l'alcalde decideix una votació que havia quedat empatada
Imatge dels polítics catalans jutjats al Tribunal Suprem | CatalunyaDiari.cat

 

El ple de l'Ajuntament del Vendrell d'aquest dilluns 23 de setembre ha rebutjat una moció del grup municipal de Pel Vendrell Primàries en la qual es demanava «exigir l'alliberament de tots els presos i preses polítics catalans». La moció ha estat tombada amb el vot de qualitat de l'alcalde, després que s'hagués produït un empat a deu vots. ERC-Som Poble, Junts, Primàries i Podem han votat a favor, mentre que el PSC i Cs ho han fet en contra, i la regidora de l'AVP s'ha abstingut.

 

Tal com marca el Reglament Orgànic Municipal (ROM), amb l'empat s'ha hagut de repetir la votació, donant el mateix resultat, moment en el qual el vot de qualitat de l'alcalde ha decantat el resultat de la votació. Josep Maria Llasat, regidor de Primàries, havia exposat que la sentència del Tribunal Suprem que es coneixerà els pròxims dies «intuïm que deixarà en un estat d'extrema gravetat les llibertats en aquest país». També ha recordat que l'alliberament dels presos ha estat demanat pel Grup de Treball de les Nacions Unides.

 

Intercanvi de retrets entre govern i oposició

Els altres partits de l'oposició s'han sumat a la moció, i han aprofitat per mostrar el seu rebuig per les detencions que s'havien produït aquest dilluns el matí. Òscar Blasco, de Podem, ho ha qualificat de «vergonya», Josep Mercadé, de Junts, creu que és «injustificable», mentre que Salima el Youssoufi, d'ERC-SP, ha remarcat que són accions que l'estat pren «per fer por als ciutadans».

 

Per part del govern, el socialista Cristian Soriano ha justificat el vot en contra pel fet que la moció «va més enllà de les competències que té l'Ajuntament», però ha aprofitat per acusar d'«irresponsabilitat» els partits de l'oposició per pronunciar-se així «en una investigació judicial que encara està en procés». També ha apuntat que els detinguts al matí podien tenir «presumptament explosius».

 

Les paraules de Soriano han enervat l'oposició, produint-se un intercanvi de retrets amb moments crispats. Així, Òscar Blasco ha criticat el to «arrogant» i «paternalista» del portaveu del govern, unes paraules que després el mateix Soriano ha qualificat d'«insults». Finalment, la moció no ha prosperat.