El retrat de Josep Maria Barenys.

El retrat de Mossèn Barenys ja ocupa un lloc d'honor a l'Ajuntament del Vendrell

Va ser el rector de la parròquia del Vendrell durant més de 40 anys

L'Ajuntament del Vendrell ha fet aquest dimecres 30 de desembre un sentit homenatge a Josep Maria Barenys, el que va ser rector de la parròquia de Sant Salvador durant més de 40 anys. Barenys va morir el passat 25 d'abril amb 91 anys, després de no poder superar el coronavirus.

Aquest dimecres, a proposta dels Amics de la Història, s'ha penjat el seu retrat —obra de Jordi Llucià— a l'escala de l'Ajuntament, al costat d'altres vendrellencs il·lustres. L'alcalde del municipi, Kenneth Martínez ha remarcat que el retrat de Mossèn Barenys havia de tenir «un lloc presidencial a la que també era casa seva, al costat d'altres fills il·lustres» de la ciutat.

Capellà en una família de pastissers

La neboda de Josep Maria Barenys, Montserrat Domènech, ha estat l'encarregada de llegir unes paraules de record, fent un repàs de la seva vida i trajectòria. Domènech ha remarcat el seu caràcter «proper i acollidor», que feia que sempre posés per davant «les persones que qualsevol convicció o creença». També ha recordat la seva passió pels castells i per la bicicleta, vehicle que usava per ensenyar el terme municipal «als nous seminaristes» que arribaven al Vendrell.

Moment en què s'ha penjat el retrat de Mossèn Barenys a l'Ajuntament del Vendrell.
Mossèn Barenys ocupa un lloc a l'escala de l'Ajuntament del Vendrell. | BP Diari

Josep Maria Barenys va néixer a Maspujols el 1929, en una família de pastissers. Quan tenia deu anys va decidir que volia ser capellà i va entrar al seminari el 1942, essent ordenat sacerdot el 1952. Segons Domènech, el seu oncle sempre repetia que «si tornés a néixer cent vegades, cent vegades tornaria a ser capellà». Després de ser rector a localitats com Puigpelat, Belltall o Bràfim, el 1968 va ser destinat a la parròquia de Sant Salvador del Vendrell, on seria rector durant 43 anys, així com arxipreste del Baix Penedès.

Fill Adoptiu del Vendrell

Quan el 2011 va acabar la seva tasca, va decidir quedar-se a viure al Vendrell, que el va nomenar Fill Adoptiu. Mossèn Barenys va contraure el coronavirus la passada primavera, durant la primera onada de la pandèmia, i va morir el 25 d'abril a l'Hospital del Vendrell. Jaume Nin, dels Amics de la Història, ha agraït que s'hagi fet aquest reconeixement a Mossèn Barenys, afegint que, d'aquesta manera, «el tindrem sempre present».