La Franz Schubert Filharmonia (FSF) ofereix aquesta setmana el Doble Concert de Brahms, amb una quadruple cita que farà parada a casa nostra, concretament al Teatre Tarragona, aquest dijous 20 de febrer, a les 20 hores. Aquesta cita serà el debut de Daishin Kashimoto, concertino de la Filharmònica de Berlín, amb la FSF. Serà una cita màgica, en la qual el violí de Kashimoto establirà un diàleg vibrant amb el violoncel·lista Alexander Chaushian. A la segona part del concert, el mestre Tomàs Grau oferirà la Tercera Simfonia Escocesa de Mendelssohn, una simfonia plena de melodies efervescents que es fonen en una brillant orquestració.
El Doble Concert de Brahms és una joia simfònica que va trigar anys a consolidar-se en el repertori: la gent volia focs artificials i Brahms oferia un oceà de delicadesa, lirisme i bon gust. El diàleg entre el violí i el violoncel, els dos instruments solistes, s'entrecreua amb el que s'estableix amb l'orquestra que ja des del l'inici ens diu que no en tindrà prou amb un paper d'acompanyament i jugarà un paper protagonista amb identitat i caràcter. En mans de Daishin Kashimoto i del concertista armeni Alexander Chaushian, la comunió musical està assegurada.
El programa del Doble Concert de Brahms i la Simfonia Escocesa de Mendelssohn connecta el lirisme romàntic amb l'expressió nostàlgica. Totes dues obres comparteixen un discurs emocional ple de contrastos, ja que Brahms crea un diàleg íntim entre el violí, el violoncel i l'orquestra, mentre que Mendelssohn pinta paisatges sonors evocadors amb una orquestració detallada.
Dos músics estelars amb la Franz Schubert Filharmonia
Tant com a solista d'orquestres internacionals com a músic de cambra, Daishin Kashimoto és un convidat habitual de les principals sales de concerts d'arreu del món. L'enorme riquesa d'experiència adquirida en més de 15 anys com a concertino de la Filharmònica de Berlín el beneficia en el seu paper igualment expert com a solista, on interpreta un ampli repertori. Daishin Kashimoto és el director artístic del Le Pont Music Festival d'Ako i Himeji (Japó) des de 2007. En les seves actuacions toca un violí del Gesu 1744 de Beriot, cedit per Crystco Inc. i el seu president, Hikaru Shimura.
Amb tres anys va optar pel violí on va rebre les seves primeres classes a Tòquio. Després de traslladar-se als Estats Units, Daishin Kashimoto va ser acceptat, amb set anys, com l'estudiant més jove que mai va assistir al programa preuniversitari de l'escola Julliard. Als 11 anys, es va traslladar a la Universitat de Música de Lübeck amb Zakhar Bron, abans de convertir-se en estudiant de Rainer Kussmaul a la Universitat de Música de Friburg de 1999 a 2004. Va tenir un gran èxit quan era adolescent, guanyant el primer premi al Concurs Internacional Menuhin Junior el 1993, el Concurs de violí de Colònia el 1994 i el Fritz Kreisler de Viena al 1996.
Per la seva banda, el violoncel·lista armeni Alexander Chaushian és el director artístic del Festival Internacional de Música de Cambra Pharos a Xipre i del Festival de Música d'Erevan a Armènia. Al llarg de la seva carrera, Chaushian ha actuat arreu del món, col·laborant amb molts dels directors, orquestres i artistes actuals més aclamats per la crítica als festivals i sales de concerts més prestigiosos. Ha estat solista convidat amb la Royal Philharmonia i Philharmonia Orchestra, l'Acadèmia de St Martin-in-the-Fields, l'Orchestre de la Suisse Romande i els Boston Pops.
La segona part del concert és un viatge a Escòcia amb Mendelssohn
A la segona part del concert, Tomàs Grau dirigirà la Simfonia núm. 3 en la menor, op. 56 de Mendelssohn, coneguda com Escocesa. Va ser la simfonia que més feina li va portar a Mendelssohn, ja que va començar a esbossar-la després d'un viatge de joventut a Escòcia i no la va enllestir fins tretze anys després. La poesia hi és present des del primer compàs, amb una orquestra rica i generosa que ens passeja pels paisatges que inspiren l'obra: la boira, els castells, les llegendes bàrdiques i, sobretot, la bellesa.
En paraules de Tomàs Grau, "Mendelssohn plasma aquell viatge a Escòcia, a través del record dels seus colors i la seva llum, en una simfonia. Tot i que va trigar en completar-la, en aquesta obra hi ha una característica comú a la resta de les seves composicions: el seu llenguatge. Encara que la seva música fos més brillant o més fosca, Mendelssohn sempre va escriure des de l'optimisme".
Aquest programa s'assaja, tant amb l'orquestra com amb els solistes internacionals, al Teatre Tarragona i es presentarà fins a quatre vegades, la primera d'elles aquest dijous 20 de febrer a la capital tarragonina. La resta de dates són: el divendres 21 de febrer, a l'Auditori Enric Granados de Lleida; el dissabte 22 de febrer, al Teatre-Auditori Sant Cugat; i el diumenge 23 de febrer, al Palau de la Música Catalana de Barcelona.