Jardí Sonor presenta la iniciativa "Jardí Digital", un calendari d’activitats pensat per transformar la manera en què la població experimenta la tecnologia i la cultura. Hi haurà conferències, masterclass immersives, sessions de realitat virtual a les escoles i una exposició de mapping, amb l'objectiu d'explorar el futur de la creativitat, en una experiència participativa, mitjançant eines digitals com la intel·ligència artificial (IA), la Web3, NTFS, el Metavers, etc.
Aquest programa s'integra dins l'oferta del Jardí Sonor continuant amb el seu llegat de portar cultura a nous espais i formats, ara amb l'ús de tecnologies emergents per redefinir el futur de les arts. Tindrà lloc presencialment a la ciutat de Tarragona i, simultàniament, es podrà seguir de forma virtual a través del metavers del Jardí Digital.
La majoria de les activitats que s'han organitzat són gratuïtes, però l'aforament és limitat i, per tant, requereixen reserva prèvia d'invitacions. Així mateix, es dona la possibilitat d'adquirir una entrada solidària amb un preu establert. Durant sis setmanes, l’esdeveniment oferirà conferències, classes magistrals, exposicions immersives i experiències interactives que pretenen mostrar el futur de la creativitat digital.
Programa Jardí Digital 2024
- Dijous 17 d’octubre, a les 16 hores, a la subdelegació del Govern de Tarragona. Conferència “Innovació i Cultura”. Experts en IA i tecnologia discutiran com estan revolucionant sectors creatius i culturals. Ponents: Mario Fueyo, Gonzalo Ladreda, José Antonio Muñiz, Carlos Moreira, entre altres. Format híbrid. A continuació, Concert d’Antonio Luque: oferirà “Espacio profundo, parte 3a”, una instal·lació-concert que combinarà música i visuals, creant una experiència immersiva única per als assistents.
- Dijous 24 d’octubre, a les 16 hores, al Mèdol Centre d’Arts Contemporànies. Masterclass “Música i so en l’era digital”, a càrrec del músic Cote Fournier, music multiinstrumentista i enginyer de so, expert en so binaural i creador d’un sistema de so 360º per a concerts immersius.
- Divendres 25 d’octubre, a les 21 hores, al Seminari Centre Tarraconense. Concert de so binaural 360º amb Nico Roig. Preu: 8,50 euros.
- Dimecres 30 d’octubre, a les 11 hores. “El Jardí Va a l’Escola”, activitat amb Realitat Virtual (RV) en diverses escoles de Tarragona. Els estudiants tarragonins podran viatjar al passat de la Tarraco Antiga a través d’ulleres de realitat virtual d’última generació. Les reconstruccions 3D permetran als alumnes veure la ciutat romana en tota la seva esplendor, creant una experiència immersiva que combina història i tecnologia.
- Divendres 8 de novembre, a les 11 hores, a l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tarragona. Masterclass “Arts Visuals en l’era digital i DigitalSapiens”. Format híbrid. Sobre paisatges digitals i narratives generatives, a càrrec d’Alba G. Corral, artista visual i programadora creativa, especialista en actuacions audiovisuals generatives.
- Divendres 15 de novembre, a les 16 hores, al Mèdol Centre d’Arts Contemporànies. Conferència “Art i Intel·ligència Artificial”.
- Dijous 21 de novembre, a les 16 hores, a la subdelegació del Govern de Tarragona. Conferència “La Web3, Blockchain, el Metavers, Realitat Virtual i Realitat Augmentada”. Format híbrid. Ponents: Ramón Castillo, Higinix, Sergi Torres i José Antonio Muñiz.
- Dissabte 30 de novembre, a les 21 hores, al Circ Romà de Tarragona (plaça de la UNESCO). Exposició immersiva“Gladiatrix”, amb Mèdol Centre d’Arts Contemporànies. Utilitzant la tecnologia del mapping digital, explora el concepte d’antifragilitat femenina i s'inspira en la figura de les gladiadores romanes.
Connectar el talent artístic i les noves tecnologies
El Jardí Digital és un esdeveniment que explorarà la intersecció entre l'art i la tecnologia, creant un espai de trobada i co-creació per a artistes, tecnològics i públic interessat en el món de l’art digital, sonor i visual. És, per això, una oportunitat per connectar talent artístic amb les noves possibilitats del món digital, impulsant la innovació i la difusió de noves formes d’expressió creativa.
Més enllà de les entrades gratuïtes com a proposta cultural, és voluntat de l’organització democratitzar i descentralitzar l’accés a les tecnologies emergents, per posar-les a l’abast de tothom, des d’estudiants a professionals del sector tecnològic.
El programa compta amb experts de talla internacional com la Gala Mirissa, pionera de criptoart a Espanya i inclosa en la llista de Forbes de 2023 com una de les dones més creatives i influents del món dels negocis; el Gonzalo Ladreda, creador de l'empresa Pockit Diagnostics dedicada al desenvolupament d'un test sanguini per a diagnosticar ictus i membre de la llista Forbes "30 under 30", o l'artista visual l'Alba G. Corral, reconeguda per les seves impactants instal·lacions i performances en directe, mitjançant les quals explora narratives abstractes integrant codificació, vídeo, dibuix en temps real i música en viu.