La 18a edició del Memorimage reivindicarà el cinema amateur a Reus

El Festival Memorimage tindrà lloc del 8 a l'11 de novembre al Teatre Bartrina amb entrada gratuïta per a totes les sessions

La memòria és protagonista al Memorimage 2023, per exemple, en el documental 'Tota una vida'
La memòria és protagonista al Memorimage 2023, per exemple, en el documental 'Tota una vida' | Cedida
02 de novembre del 2023
El Memorimage - Festival Internacional de Cinema de Reus celebra enguany el centenari del cinema amateur i el seu paper a l’hora d’explicar aquelles històries invisibilitzades en els discursos oficials de la història. La 18a edició, que tindrà lloc del 8 a l'11 de novembre al Teatre Bartrina, tornarà a ser d'entrada lliure i gratuïta per a totes les projeccions.

També, el Festival reivindicarà un cop més el valor de les imatges d’arxiu tant pel seu vessant testimonial com per la seva capacitat de documentar la multiplicitat de perspectives subjacents a la realitat, com bé exposa la directora artística del festival, Anna Petrus.

La inauguració del Memorimage 2023 serà el 8 de novembre amb la première del documental "Sang i salsa de tomàquet", sobre la vida i l’obra literària de Joan Perucho, amb la presència dels directors Julià Guillamón i Morrosko Vila-San Juan.
 

Implicació del CIMIR

Durant la cloenda, es projectaran tres curtmetratges que van participar en els concursos de Cinema Amateur del Reus Deportiu als anys 60 i 70, en commemoració amb el centenari de la primera càmera en 16 mm l’any 1923, la qual va permetre el sorgiment del cinema amateur.

Les peces pertanyen a la col·lecció del CIMIR - Centre de la Imatge Mas Iglesias de Reus i són "En Apuros", "Trontolls locals" i "Desil·lusió". Juntament amb l’entrega de premis, a la nit de cloenda es podrà gaudir de l’actuació de la cantant i compositora tarragonina Anna d’Ivori.

Daniel Recasens, regidor de Cultura i Política Lingüística de l’Ajuntament de Reus, ha explicat que "voldria posar en valor la cloenda,Joies del CIMIR, amb tres films diferents que formen part, com el seu nom indica, del Centre de la Imatge Mas Iglesias. Per nosaltres, el Memorimage encaixa a la perfecció amb tota la tasca de recuperació de la memòria històrica i la documentació gràfica que es fa durant tot l’any al Centre de la Imatge Mas Iglesias. Creiem que ens ajuda a valorar i a donar visibilitat a una feina de formigueta que es fa al CIMIR".

El Memorimage 2023 commemora el centenari de la primera 16 mm amb cinema amateur d'arxiu Foto: Cedida

 

La memòria, protagonista del Festival

Pel que fa a les seccions principals, a la Secció Oficial es projectarà "Cesária Évora", retrat de la famosa cantant capverdiana, que il·lustra la seva passió per la música i el seu compromís amb la llibertat del seu poble; i "La Catedral", la història d’un monjo expulsat del seu monestir que s’obstina a construir un projecte monumental de forma autodidacta.

També es podrà veure "La Singla", l'extraordinària i tràgica vida d’Antonia Singla, bailaora flamenca sorda nascuda al Somorrostro que durant els seixanta es va convertir en figura de culte a escala internacional; o "Los Zuluagas", documental que relata el passat d’una família colombiana exiliada a Itàlia en el context de la guerrilla revolucionària.

La memòria serà protagonista, a més, a "Oblideu Tosquelles!", una mirada sobre la polièdrica personalitat del psiquiatre català Francesc Tosquelles, exiliat a França després de la Guerra Civil Espanyola, i finalment, "Tota una vida", el testimoni d’una parella de tercera edat que rememora l’amor viscut enmig d’una difícil situació que viuen a causa d’un diagnòstic l’Alzheimer.

Imatges d'arxiu del territori

La Secció MemoriReus, dedicada al cinema amb imatges d’arxiu produït en el marc del Camp de Tarragona, presenta quatre llargmetratges d’històries compromeses amb la memòria històrica i el territori, tres d’ells estrenes mundials. "La llibreta del Dr. Gras" relata com les notes d’un metge de l’exèrcit republicà durant la Batalla de l’Ebre ha estat clau per iniciar una exhumació al mas de Santa Magdalena, a Móra d’Ebre.

"Perseguint el 'Granuja'” documenta el rastreig de l’aeronau abatuda de la Legió Còndor, apareguda el 1979 a la costa tarragonina, amb noves pistes que col·loquen a Robert Capa en el desentrellat del relat. Per la seva banda,"Rentadors i rentadores" és un retrat de les persones encarregades de rentar el barri del Carme de Reus, un equip de netejadors urbans de Catalunya que han sobreviscut al pas del temps.

Els rentadors del Barri de Carme de Reus centren un dels films locals del Memorimage 2023 Foto: Cedida


I, també es projectarà "Una ciutat de mussols", una pel·lícula que recupera la veu de dotze persones que van protagonitzar l’obertura cap al col·lectiu LGTBIQ+ a Tarragona al final de la dictadura.

Aposta pel públic jove

La secció MemoriJove, que apropa el cinema documental al públic jove, comptarà amb sessions matinals per instituts on es projectaran "Anything for fame", "No callarem. Un film per la llibertat", "Rebellion" i "We met in virtual reality". Totes les sessions comptaran amb col·loquis en què els estudiants podran compartir impressions i dubtes amb les persones expertes convidades.

Un cop finalitzada la present edició, el Memorimage Online oferirà el visionament de tres  pel·lícules del MemoriReus d’enguany, accessibles del 13 al 19 de novembre mitjançant un registre gratuït a la plataforma digital del Memorimage.