José Luís Montesinos i Paula del Río davant un photocall de 'Cuerdas'

Passi exclusiu de 'Cuerdas' a Ocine Tarragona amb el seu director, José Luís Montesinos

Ocine Les Gavarres segueix apostant per la projecció del cinema amb segell local. Aquest dimarts, el director tarragoní, José Luís Montesinos, presentarà el seu debut en el llargmetratge, 'Cuerdas'

No sempre es té la oportunitat i el privilegi de poder veure una pel·lícula en companyia de la persona que l'ha pensat, escrit i dirigit. Això és el que podreu fer aquest pròxim dimarts dia 3 de marça les 20:30 del vespre a Ocine Les Gavarres. El director de cinema tarragoní, José Luís Montesinos, serà al multi cinemes de Les Gavarres presentant la seva pel·lícula 'Cuerdas', que podeu veure a Ocine aquesta setmana, coincidint amb la seva estrena a més de 40 sales de tot l'Estat.

El boca-orella clau en l'èxit de la pel·lícula

Montesinos, que és un dels principals ambaixadors cinematogràfics de Tarragona a la resta del món tornarà a casa per presentar davant del públic tarragoní una pel·lícula que està dibuixant una magnífica trajectòria a escala mundial i que té molt bones crítiques tant de la premsa especialitzada com del públic que ja l'ha vist i que la recomana fervorosament.

  

El director tarragoní, amb qui hem parlat des de TarragonaDigital, està molt content i il·lusionat amb la pel·lícula i amb el fet de poder-la presentar a Tarragona: «Poder estrenar una pel·lícula al nivell que s'estrena 'Cuerdas' és un gran èxit i poder presentar-la a Tarragona, a casa meva i amb la meva gent, és molt gratificant.

M'agradaria molt que la gent vingui a Les Gavarres a veure-la, la primera setmana és clau i 'Cuerdas' és una pel·lícula feta amb tot el que sabem de cinema, i pensada sobretot per la gent, per al públic. Espero que vingui molta gent a veure-la i que agradi tant a Tarragona com als llocs on ja s'ha projectat».

Una intensa i emotiva història de superació i supervivència

'Cuerdas', explica Montesinos, «és una història de superació, de supervivència. Neix de la meva voluntat d'explicar històries de supervivència i en aquest cas ens interessava també explorar la superació d'un trauma de joventut». La història ha tardat tres anys i mig a veure la llum, ja que «a Espanya, fer una òpera prima no és gens fàcil».

Finalment però, el resultat demostra que l'espera ha valgut la pena i la trajectòria de la pel·lícula internacionalment és rotunda: «Vam estrenar al Festival de Sitges, passarà per diversos festivals internacionals, un d'ells molt important a nivell europeu i que anunciarem pròximament. 

'Cuerdas' s'estrenarà també als Estats Units, Corea del Sud o França, entre altres països així que molta gent la podrà veure, que és l'objectiu principal. I va passar també pel Festival REC de Tarragona, la qual cosa em fa especial il·lusió».

Aquest pròxim dimarts, els espectadors tarragonins podran descobrir aquesta història que ha captivat ja milers de persones i que explica com un desgraciat accident deixa tetraplègica a la protagonista, Elena.

 Així i tot ella vol viure sola, en una casa al camp. Allà només hi té a Athos, un gos ensinistrat per ajudar-la. L'animal, però, contrau una estranya malaltia que el convertirà en el pitjor enemic de la jove que haurà de lluitar per sobreviure, enfrontant-se a la vegada als seus fantasmes del passat. «Malgrat ser un thriller, és una història de superació i m'agradaria que el públic sortís de la sala sentint-se bé, creient una mica més en ells mateixos i amb ganes d'enfrontar-se als seus problemes. Si Elena ha pogut fer el que fa, jo puc fer molt més», afirma el director.

  

Paula del Río, una actriu en auge

Un dels punts destacats de la pel·lícula és la brutal interpretació que fa l'actriu protagonista, Paula del Río, que ja es troba immersa en nous projectes cinematogràfics. «Quan vam fer el càsting i va aparèixer ella, vam tenir-ho clar des del primer moment fins al punt que vam modificar part del guió per adaptar el personatge a l'edat de l'actriu.

La seva implicació ha estat total, no només en el realisme físic i amb el col·lectiu de persones amb tetraplegia, sinó també impregnant-se del que suposa psicològicament patir aquesta discapacitat. Amb una documentació profunda i assessorament especialitzat de l'Institut Guttman, el resultat del seu paper és espectacular».

  

'Cuerdas' es va rodar a València gràcies al ferm suport econòmic de l'Institut Valencià de Cultura. També participen en la pel·lícula el Ministeri del ram, o Televisió de Catalunya. Les localitzacions són en una masia als afores de València i alguns exteriors a la serra de Garbí.

  

Menció a banda mereix Espiona, la gossa protagonista que interpreta a Athos, el coprotagonista de la història. Tal com deia Alfred Hitchcock, 'mai treballis amb nens ni amb animals' tot i que per a Montesinos, treballar amb Espiona ha estat un agradable descobriment: «Requereix molta paciència i ens feia molta por inicialment, seguint la premissa de Hitchcock però finalment ha sigut fantàstic».

«El rodatge amb animals funciona a base de jocs, d'acostumar-se a l'actriu, a les càmeres, a l'entorn... no pots fer moltes preses, has de jugar amb els eixos de mirada... però et puc assegurar que els animals s'ho han passat molt bé fent la pel·lícula i que el resultat és totalment realista i molt convincent. Una molt bona experiència».

Paula del Río i Espiona dalt del cotxe
Elena i Athos, abans que les seves vides es compliquin a 'Cuerdas' | Cedida

  

'Cuerdas' és el primer llargmetratge de José Luís Montesinos però no serà l'últim

  

Forjat en el món del curtmetratge, format que li ha donat a Montesinos prestigi i reconeixement en el sector cinematogràfic a més de premis com el Goya, el Gaudí o el José María Forqué, el director tarragoní està ja centrat en dues noves pel·lícules, una d'elles, l'adaptació del llibre 'El vendedor de tiempo', una sàtira sobre el sistema econòmic escrita per Fernando Trías de Bes.  «Això del cinema va com va, tens diversos projectes sobre la taula i de sobte, tiren endavant el que menys esperaves».

Malgrat haver ja iniciat el camí cap al llargmetratge, Montesinos no descarta tornar al curt, el format que l'ha vist néixer i créixer professionalment: «Mai descarto tornar-hi, de fet no l'he deixat mai. Quan tens una història que et permet treballar-hi és idoni. De fet ara estem preparant una sèrie amb la productora 'Minoria Absoluta' que té una mica, aquest format. El llarg permet un altre tipus de narració, d'exploració de la trama, però també és un procés més lent. Dóna potser més satisfaccions quant a projecció i un rèdit econòmic més gran».

Finalment preguntem a José Luís Montesinos per les plataformes VOD.

«És feina i la feina benvinguda sigui. Sembla que s'aposta també per part de les plataformes per històries que assumeixen certs riscos i això és bo. Són més oportunitats per tothom, més històries i més espectadors».

També parlem del cinema en dispositius mòbils: «Doncs depèn de l'experiència que vulguis viure. A mi personalment m'agrada molt més veure les pel·lícules al cinema, com a experiència col·lectiva i compartint sensacions amb més gent. Amb 'Cuerdas' ens ha passat, que sentir l'alè i la tensió de l'espectador del costat pot formar part de l'experiència. Tot i això no podem negar ni desaprofitar aquestes noves finestres d'oportunitat».

  

La cita de José Luís Montesinos amb el públic tarragoní per veure conjuntament 'Cuerdas' és aquest dimarts 3 de març a les 20:30 h.